Család

Mennyi pluszszabadság járjon egy friss apukának?

A magyar apukák nem kapnak túl sok szabadnapot a kisbabájuk születése után. Szerinted hány fizetett szabinap lenne az ideális?

Magyarországon pusztán néhány nap pótszabadság jár, ha apa vagy, és gyereked születik. Pontosan 5 munkanap, amelyet a születést követő második hónap végéig vehetsz ki, ha ikergyermekek boldog apukája vagy, akkor 7 munkanap, amelyet tetszőleges időpontban lehet kérni. Ez nem túl sok, főleg akkor, ha az anyuka nincs túl jól, vagy egyszerűen csak több időt szeretne az édesapa is tölteni az kicsivel.

Családbarát svéd minta

1974 óta Svédországban az apáknak is jár a gyermeknevelési szabadság, ez 480 fizetett napból áll. A romániai több mint 700 szabadnaphoz képest ez nem tűnik soknak, de sok ország irigyli a svédek helyzetét. A svéd törvény arra kötelezi a szülőket, hogy fejenként legkevesebb 90 napot töltsenek otthon gyermekükkel, a többi időt pedig úgy osztják be, ahogy akarják, de amennyiben felezik ezt maguk között, az állam bónusszal jutalmazza őket. Az északi országban jelenleg a szabadnapok 25 százalékát vállalják az apák. Az első 390 napban a szülők fizetésük közel 80 százalékát kapják meg, a többi 90 szabadnapért ennél valamivel kevesebb jár. Ugyanakkor a svéd törvények azt is lehetővé teszik, hogy a szülők 25 százalékkal csökkentsék napi munkaórájukat addig, amíg a gyermekük be nem tölti a nyolcadik életévét.

A Facebook-főnök is hónapokra szabadságra ment lánya születésekor

Lánya születése után azonnal kéthónapos apasági szabadságra ment Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal atyja. A hírt Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, ám azt nem árulta el, ki fogja őt helyettesíteni a vállalatnál. „Úgy döntöttem, két hónapos apasági szabadságra megyek lányunk érkezése után. A tanulmányokból kiderül, amikor a dolgozó szülők sok időt szakítanak arra, hogy együtt legyenek újszülött gyermekükkel, az a családnak és a csecsemőnek is csak jót tesz” – magyarázta döntését a Zuckenberg.

Magyarországon tehát kicsit más a helyzet. Jár 5 nap, és csókolom, ikrek esetén 7. Pedig sok apa igenis szívesen lenne többet otthon a gyerekeivel, ha tehetné.

Sokkal több időt szeretnék a gyerekekkel tölteni, de a munkahelyemről csak nehezen tudok elszabadulni. A szabadságom nagy részét nyáron szoktam kivenni, hogy el tudjunk menni nyaralni, és egypár napot hagyok a karácsonyi időszakra is. Én például nem is tudtam, hogy jár szabadság nekem is, még ha pár nap is, a gyerekek születése környékén. Nagyon bánom, mert többet tudtam volna segíteni otthon. A srácok nagyon élvezik az apás napokat, én egészen más vagyok, mint a feleségem, más programokat csinálok velünk, máshogy bolondozunk. Mindkettőnkből ugyanannyit kellene a gyerekeknek kapniuk, de itthon az anyák a gyereknevelők szinte száz százalékban, ez a gyakorlat, a környezetemben is ezt látom

– mesélte Balázs az NLCafénak.

A gyerekes apa tutira szuperhős

Kornéléknál apa nagyon sok időt tölt a fiaival, még akkor is, ha ezt az éjszakai alvásából veszi el.

Nekem meghalt az anyukám gyerekkoromban, és az édesapám nevelt fel minket. Ezért számomra egyértelmű volt, hogy kiveszem a részem a gyerekezésből, legalább annyira, mint a feleségem. Mióta megszülettek a fiúk, én reggel hatra járok dolgozni, és fél háromra otthon vagyok. Enyém a délután, én főzök vacsit, együtt tanulunk és együtt vásárolunk. Takarítani is szoktunk, közben anya dolgozhat, vagy amihez kedve van. Este együtt fektetünk, és utána hamarosan én is megyek aludni, mert hajnalban kelek. Nem panaszkodom, jó ez így, de az még jobb lenne, ha több szabadságot vehetnék ki, és még több időt tölthetnénk együtt. Az apaság azért nehéz, mert érzed, hogy családfenntartóként elegendő pénzt kell keresned, de azt is tudod, hogy apaként is helyt kell állnod otthon, és ezt nem könnyű összeegyeztetni. És én még baromi szerencsés vagyok, mert látom a multiknál dolgozó barátaimon, hogy este későn mennek haza, és maximum hétvégén látják a családjukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top