Család

Erre várt sok nyugdíjas, tisztázódnak a dolgok

Nem kaphatnak pedagógusi állást a nyugdíjas tanárok nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül, más esetekben viszont remekül működik a nyugdíjas-munkaerő-közvetítés. Éppen itt az idő arra, hogy megalakuljon a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek érdekképviseleti szervezete.

Várhatóan két hét múlva megkezdheti működését a közérdekű nyugdíjas-szö­vetkezetek érdekképviseleti szervezete – mondta a Magyar Nemzetnek Karácsony Mihály szövetkezeti szakértő.

A szakértő kifejtette, hogy miután mostanáig 74 nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, és a múltban bő­ven voltak rossz tapasztalatok a szövetkezeti rendszerre rárepülő ügyeskedőkkel, úgy gondolták, össze kell fogni a becsületesen működő szervezeteket. 
Karácsony Mihály szerint azért is nagy szükség lenne erre, mert egyre több vállalkozást érdekelne az adózási szempontból kedve­ző – nem kell fizetni bizonyos járulékokat – foglalkoztatási forma, csak éppen nem tudják, hová forduljanak. 

Külön is vitatott a pedagógusok foglalkoztatása: a szövetkezeten keresztül vállalt iskolai munkával kapcsolatosan ugyanis egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot – írta a lap. Heller Alajosné pedagógiai szakértő, a Baranya megyei Nyugodt Erő Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet elnöke szerint hiába közvetítené ki a szövetkezet a tanárt az iskolának, az nem szerződhet vele, mert az ágazati jogszabályok értelmében csak munkaviszonyban vagy közalkalmazotti státusban lehet pedagógusokat alkalmazni. Vagyis az oktatónak közvetlenül kell szerződnie az oktatási intézménnyel, nem állhat közéjük a szövetkezet.

Ugyanez igaz a heti legfeljebb tízórás megbízási szerződésekre is. A kifejezetten nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatására alakult szövetkezet a problémát már jelezte is a Kliknek (a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak), illetve a szakminisztériumnak is, de egyelőre nem találtak megnyugtató megoldást, azaz nyugdíjas-szövetkezeten keresztül – a vonatkozó törvény módosításáig – nem tudnak tanári álláshoz jutni a pedagógusok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top