Család

Saját rokonaik ölték meg az ifjú pakisztáni házaspárt

Saját családjaik öltek meg egy fiatal házaspárt Pakisztánban, mert a családfők engedélye nélkül házasodtak össze.

Nem bólintottak rá két fiatal házasságára a családfők, de ők mégis egybekeltek. A törzsi tanács javaslatára viszont a rokonság ünneplés helyett inkább legyilkolta a fiatalokat. A rendőrség tíz embert vett őrizetbe.

A megrázó történet a dél-pakisztáni Karacsiban történt. Pakisztánban évente ezer nő esik áldozatul a közeli hozzátartozók által elkövetett, úgynevezett becsületgyilkosságoknak.

A most meggyilkolt két fiatal, a 24 éves Abdul Hádi és a 19 éves Haszina Bibi azért lett gyilkosság áldozata a múlt héten, mert a családfők nem engedélyezték frigyüket. Kászem Hamíd rendőrségi tisztségviselő elmondta: Hádi apját és kilenc másik rokonát őrizetbe vették azt követően, hogy a megölt pár holttestét vasárnap megtalálták egy helyi temetőben. Bibi apja még szökésben van.

Az őrizetbe vett férfiak bevallották: késekkel ölték meg a párt a „dzsirga”, vagyis a törzsi tanács utasítására, amiért szégyenbe hozták pastu kultúrájukat.

Az iszlám konzervatív felfogását követő Pakisztánban a kényszer- és gyermekházasságok sem számítanak ritkának, különösen a vidéki, elszegényedett térségekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top