Család

Rákot okozhatnak unokáiknak a nagyszülők

Brit tudósok összefüggést találtak a nagyszülők és az unokák rákos megbetegedései között.

Arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy a nagyszülők káros hatással vannak unokáik egészségére, mert zsíros ételekkel és édességgel tömik őket, és kiteszik őket a passzív dohányzásnak, ami növeli a gyermekben kialakuló rák és más betegségek kockázatát.

A kutatás vezetője, dr.  Stephanie Chambers az Independentnek elmondta, hogy a korábbi tanulmányok csak a szülők szerepét vizsgálták a gyermekek rákos megbetegedéseivel összefüggésben, a nagyszülők valahogy kimaradtak.

Pedig a nagyszülők kedvezőtlen hatással bírnak a gyerekekre, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. A dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya egyaránt növeli a rák kockázatát.

Mivel jelenleg nem a nagyszülők állnak az egészségügyi üzenetek központjában, a tanulmányból származó bizonyítékok fényében fel kell hívni rá a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében

– mondta a kutatás vezetője.

A glasgow-i kutatócsapat 18 országból 56 tanulmányt elemzett a nagyszülők unokákra gyakorolt hatásáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top