Család

5 mód, hogyan nevelj optimista embert a gyerekedből

Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat optimista gyereket nevelni.

Nyilván tudjuk, hogy amit otthon lát a gyerek, mennyire meghatározó tud lenni az életében. Ahhoz, hogy viszonylag elégedett, kiegyensúlyozott és optimista ember legyen belőle, érdemes bizonyos dolgokat szem előtt tartani, és úgy nevelni, hogy ha nem is mindenben, de alapvetően a jót lássa meg az életben.

Támogassuk a szenvedélyeiben!

Bármi is érdekli a gyereked, nyilván bizonyos keretek között, segítsük, támogassuk abban, hogy foglalkozzon vele. Ha érdekli a természet vagy az élőlények, vigyük minél többet a témával foglalkozó múzeumokba, előadásokra, vegyünk neki ismeretterjesztő könyveket, hogy elmélyülhessen bennük.

Mondd el neki, te miért vagy hálás!

Forrás: Twenty20

Ha látja a gyerek, hogy hálásnak lehet lenni akár az apróbb dolgokért és örömökért az életben, ő is megszokja ezt a pozitív hozzáállást.

Csökkentsd a panaszkodást!

Igen, idegesítő a forgalmi dugó, utálunk várakozni, hosszú a sor a boltban és a többi. Ezek nagyon bosszantó dolgok, de egyik sem a világ vége, ha kicsit messzebbről szemléljük. Ahelyett, hogy hangosan kimondanád mindig, mi a bajod, írd le. Ne ezt lássa elsődleges példának a gyerek.

Forrás: Twenty20

 

Mutasd meg a „napos oldalt”!

Ha sokat is időzni a kocsiban, mert nagy a dugó, próbáld a jó oldalát nézni és ezt továbbadni a gyerekednek is: például több időt tölthettek így egymással.

Bátorítsd, hogy legyenek jótettei!

Bármilyen elcsépelten is hangzik, adni jó. A legapróbb dolog is lehet ez, akár a környezettudatosság, akár a használt ruháink elajándékozása. Másokért tenni fontos dolog, és emellett nagyon felemelő érzés is.

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top