Család

Az érzelmi megcsalás ugyanolyan, mintha lefeküdnél valakivel

Akkor beszélünk érzelmi megcsalásról, amikor egy párkapcsolaton kívüli emberrel alakul ki olyan kötődés, ami erősebb, mint a kapcsolaton belül.

Dr. Margaret Paul pszichológus, párkapcsolati szakértő, a Do I Have To Give Up Me To Be Loved By You? bestseller írója szerint ez az érzelmi kötődés ugyanolyan megcsalás, mintha lefeküdnénk valakivel a párunkon kívül. Az érzelmi hűtlenség nemcsak elveszi az időt és az energiát a párkapcsolattól, de könnyen vezethet fizikai megcsaláshoz és váláshoz is.

Amikor az elsődleges párkapcsolatból hiányzik az érzelmi és fizikai intimitás, a párok gyakran nem szembenéznek a problémáikkal, hanem kívül keresnek egy harmadik felet, akivel betölthetik az űrt. És akit aztán lehet hibáztatni a saját tönkrement kapcsolatukért. Azért csábító ez a megoldás, mert könnyebb olyan emberhez közeledni, akivel nincs közös felelősség, anyagi problémák, gyerek, házimunka. A legmélyebb érzéseinkről könnyedén tudunk beszélni olyannal, akivel nincs konfliktusunk az élet más területein. Nem él velünk, nem ismeri a hibáinkat, azt gondolja csodálatosak vagyunk – persze, hogy rohanunk a karjaiba.

Ha viszont egy ilyen érzelmi megcsalásból igazi párkapcsolat lesz, jó eséllyel ugyanolyan problémákkal találjuk magunkat szembe, mint amik elől menekültünk. A pszichológus szerint ezzel csak vesztegetjük az időnket, és az igazi probléma gyökeréig kellene leásnunk a megoldásért, ahelyett, hogy menekülünk előle.

Részlet a Szakíts, ha bírsz című filmből

A fő probléma, ami érzelmi hűtlenséghez vezet, általában az, hogy eltávolodik egymástól a párkapcsolatban lévő két ember. Dr. Paul leírt pár okot, amiért az érzelmi eltávolodás bekövetkezhet:

  • Valamelyik fél megpróbálja átvenni a hatalmat a másik felett, a harag, hibáztatás és kritizálás eszközeit használva.
  • Valamelyik fél úgy próbálja irányítani a másikat, hogy feladja magát, felelősséget vállal a párja érzéseiért és helyette akar élni.
  • Egyik fél sem vállalja a felelősséget a saját érzéseiért. Nem veszik figyelembe sem a saját, sem a másik érzelmeit, és a másikat teszik felelőssé minden rosszért az életükben.

Így a szerető kapcsolat csatatérré válik, bekövetkezik az érzelmi eltávolodás, és máris megnyílik a kapu a hűtlenség felé. Csakhogy a fenti problémák nem tűnnek el egy következő párkapcsolatban. Lehet, hogy egy ideig boldogság lesz, de aztán újra felmerülhetnek az új párral is ugyanazok a gondok.

A pszichológus azt javasolja, hogy mielőtt felrúgnánk egy kapcsolatot, hogy valaki mással töltsük be a bennünk tátongó űrt és magányt, vizsgáljuk meg alaposan a saját érzéseinket és azt, hogy mit csinálhatnánk másképp, hogy közelebb érezzük magunkat jelenlegi párunkhoz. Egy próbát megér, hátha van még esély.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top