Család

Ezen a három településen a legjobb gyereknek lenni Magyarországon

Három magyar város vehette át idén az UNICEF Gyerekbarát Település címét és az ezzel járó kétmillió forintos támogatást.

Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg lettek idén az UNICEF nevével fémjelzett Gyerekbarát Települések. Az UNICEF tenderére 18 pályázat érkezett; Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója szerint az elbíráláskor az értékelő bizottság a kreativitást, a meglévő jó gyakorlatokat és a gyerekbarát szemlélet melletti elkötelezettséget díjazta. 

A Pest megyei Budaörs azzal érdemelte ki a címet, hogy a kötelező szolgáltatásokon túl nagyon sokat tesz a kora gyermekkori képességfejlesztésért. A városban terápiás uszoda, speciális tornaterem és zeneszoba segíti a fejlődési rendellenességgel született gyerekeket. A gyermekbántalmazás megelőzésében jó gyakorlat, hogy civil partnerek segítségével dolgoznak, és a prevenciós munkacsoportban is együttműködnek az önkormányzat, a szociális és gyerekjóléti központ munkatársai, valamint a katolikus karitász szenvedélybetegeket segítő szervezete és a rendőrség.

Zalaegerszeg, 2008. Megnyílt az ország első integrált játszótere, amelyet egészséges és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak.
MTI Fotó: Varga György

Zalaegerszegnek erőssége, hogy van főállású ifjúsági referense, a diákönkormányzat pedig „önálló költségvetési sorral rendelkezik”. A fiatalok élnek is lehetőségeikkel, így öt éve már, hogy megrendezik a városi gyereknapokat, amelynek keretében egy napra átveszi a város vezetését az ifjúság. Emellett van kamaszjátszótér, tehetségválasztó nap, az újszülöttek érkezését pedig anyagilag is támogatja az önkormányzat.

A Békés megyei Orosháza az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett, hogy gyermekbaráttá váljon. Az önkormányzat szoros kapcsolatban van az ifjúság képviselőivel, és minden támogatást megad a gyermek- és ifjúsági önkormányzat tevékenységéhez. A város fontos célja, hogy minél korábban megtanítsák a gyerekeknek, milyen jogok illetik meg őket, illetve milyen kötelezettségeik vannak. A fiatalabbak ezért játékos formában, az idősebbek vitaesteken, az iskolai munkába bekapcsolódó szakemberek segítségével mélyítik el az alapvető jogaikról és kötelességeikről szóló tudásukat.

2015 óta nálunk is fut a gyermekbarát városok program

Az UNICEF 1996-ban indította el a gyermekbarát városok programját, a kezdeményezéshez Magyarország 2015-ben csatlakozott. Az UNICEF pályázatára olyan önkormányzatok jelentkezhetnek, ahol a gyerekek jogait kiemelten kezelik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top