Család

Erősítsd az immunrendszered megfázás ellen

Száznál is több olyan vírus van, amely megfázásos tüneteket okoz. Bár ezekkel egész évben találkozik a szervezetünk, mégis inkább a párás, hűvös őszi és hideg téli időszakokban okoznak igazán sok kellemetlenséget, mert kevesebb vitaminhoz és napfényhez jutunk, és az immunrendszerünk tartalékai elkezdenek kimerülni. Az ilyen vírusos eredetű náthák ellen a legjobb védekezés tehát az, ha folyamatosan karbantartjuk a szervezetünk védekezőképességét. Íme öt tipp arra, hogy ezt a lehető legtermészetesebb módon oldjuk meg!

A nátha ellen a legjobb orvosság, ha erősíted az immunrendszered[/caption]

Kevesebb cukor!

A cukorból nem lehet elég keveset enni, és igazából az lenne a legjobb mindenkinek, ha a hagyományos fehér répacukrot teljesen kihagyná az étrendjéből. Ám ha ez nem lehetséges, legalább csökkentse a lehető legkisebbre belőle az adagokat, mert a cukor sok egyéb káros hatása mellett az immunrendszer hatékony működését is gátolja, és kifejezetten jó táptalajt nyújt a baktériumok és vírusok szaporodásához.

Vitamin kúrák

Időnként szükség van vitaminkúrákra, főleg azokban az időszakokban, amikor természetes forrásból – frissen szedett gyümölcsökből és zöldségekből nehéz hozzájutni. A boltban kapható tartósított, fagyasztott, előre elkészített és félkész ételek csak nagyon kevés hasznos vitamint tartalmaznak, és hiába írják rájuk, hogy „100% gyümölcs”, mire a fogyasztókhoz kerülnek, a sok élelmiszeripari eljárás során gyakorlatilag eltűnnek belőle a szervezet számára igazán fontos alkotóelemek. Ezért szükség van tudatos vitaminpótlásra. Különösen fontos, hogy C, D, A, B vitaminokból mindig legyen „raktáron” a szervezetben, ezért ezeket akár mesterséges forrásból, vitaminkapszulákkal is érdemes pótolni.

Stressz

A tartós stressz a szervezet egészséges működésének egyik legnagyobb ellensége, és az immunrendszert azon keresztül támadja leginkább, hogy a belső elválasztású irigyek hormontermelését „áthangolja”. Így számos testi funkciónk alacsonyabb szinten teljesít, a védelmi vonalunk legyengül, és nyitottá válik a szervezetünk a meghűléses panaszokat okozó vírusok előtt.  A meghűléses betegségek elkerülése érdekében (is) érdemes ezért a napi stresszt okozó tényezőket a lehető leginkább kiszorítani az életünkből.

Méregtelenítés

Rendszeresen méregtelenítsük a fő szerveinket! Az öt legfontosabb méregtelenítő szerv a máj, a vese, a tüdő, az emésztőtraktus és a bőr. Optimális működésük biztosításához szükség van rendszeres tisztításukra. Válasszunk olyan méregtelenítő táplálék kiegészítőt, amely mindegyik fent említett szervet tisztítja, nehogy az egyik szervből felszabaduló méreganyag egy másik szervben rakódjon le.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok éppolyan fontos anyagok a szervezet számára, mint a vitaminok és különféle ásványi anyagok: a sejtjeink egészsége és az immunrendszer hatékony működése ezek nélkül elképzelhetetlen. Megfázásos, náthás időszakokban és azokon kívül is érdemes minél több olyan táplálékot fogyasztani, amelyek antioxidánsokban gazdagok: ilyen például a gránátalma, a fekete vagy a vörös áfonya, vagy a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó és a sárgarépa.

Ezt olvastad már?

Illóolajokkal a nátha ellen!

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top