Család

„Amikor egy nő nemet mond, akkor az nemet jelent”

Úgy tűnik, tényleg felrázták az eddig félrenéző világot a hollywoodi producer, Harvey Weinsten szexuális zaklatási ügyei, világszerte egyre több nő mer beszélni az őt ért molesztálásról, sőt vannak országok, ahol szigorítják a törvényeket.

Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexuális zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

Több százezer francia nő osztotta meg az elmúlt napokban az átélt történeteit a Twitteren Sandra Muller újságíró felhívására, aki azt kérte, hogy a #balancetonporc (add ki a disznódat) hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

Egy főszerkesztő, országos rádió, szűk folyosó, torkon ragadott, egy nap ágyba viszlek, akarod vagy sem; Munkavégi ünnep, 30 ember, 3 férfi megfog, nekem esik, simogat énekelve. Mindenki nevet.

Ilyen és ehhez hasonló történetek mellett nagyon sok nő a mindennapi életben, utcán, tömegközlekedési járműveken megélt molesztálásokról számol be.

„Nagyon örülök, hogy a nők beszélnek. Talán ez egy olyan rossz, ami a jó érdekében történik” – mondta hétfő délután Brigitte Macron, a francia államfő felesége egy iskolai látogatáson. A francia first lady este egy színházi előadásra látogatott el, ahol Andréa Bescond színésznő az ellene elkövetett szexuális erőszak alapján hozott létre egy előadást.

Az előadásra a francia elnök feleségét a kormány több tagja is elkísérte, köztük Nicole Belloubet igazságügyi miniszter – aki feljelentésre ösztönzött mindent szexuális molesztálást elszenvedett nőt – és Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár, aki az utcai zaklatás ellen készít elő törvényjavaslatot, amiről korábban mi is beszámoltunk.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húszéves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa, és megszabja azt a korhatárt, amely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt a szexuális kapcsolat. Ez utóbbira azért van szükség az államtitkár szerint, mert a közelmúltban szexuális visszaélés és nem nemi erőszak miatt ítéltek el egy 28 éves férfit, arra hivatkozva, hogy 11 éves áldozata beleegyezett a kapcsolatba.

Franciaországban a feminista szervezetek üdvözlik, hogy végre vita alakult ki, miután a hivatalos adatok szerint – leszámítva a zaklatásokat, molesztálásokat és beszólásokat – minden hetedik nő legalább egyszer szexuális erőszak áldozata életében. Ez pedig igazán csak akkor lesz büntethető, ha a nők legyőzik szégyenüket, és elkezdenek beszélni – hangsúlyozzák az illetékesek. 

Isabelle Adjani színésznő szerint a zaklatók egyik kedvenc fegyvere, hogy a csábítási játékra hivatkozva összemossák a csábítást és az erőszakig terjedő zaklatást.

Amikor egy nő nemet mond, akkor az nemet jelent

– mondta a színésznő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top