Család

6 baráti tanács, ha ledönt a lábadról a nátha

Az illóolajok mellett a gyógynövények is sokat segíthetnek a nátha leküzdésében.

A kellemetlen tünetek sokaságával lecsapó nátha mindig másképpen hat ránk. Ha jó passzban vagyunk és az immunrendszerünk is tökéletesen végzi a dolgát, lehet, hogy megússzuk egy kis fáradtságérzéssel és némi váladékkal, ám ha komolyabb a helyzet és kiüt minket a betegség, bizony nemcsak a lelkünknek, a testünknek is szüksége van segítségre. Attól függően, hogy mennyire komolyak a tüneteink, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy újra egészségesek legyünk. Hoztunk néhány bevált baráti tanácsot, amelyeket feltétlenül érdemes kipróbálni,
ha támad a nátha.

Ha nem szeretnél náthás lenni, dolgozz sóbányában! Még mielőtt azt hinnéd, hogy ez egy rossz tréfa, gyorsan elmondjuk, hogy nem az. Ugyanis a só nagyon jó hatással van a légutakra. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a sószobák és a sólámpák is – a sós levegőszűrőket és a sóspárnákat nem is említve. Persze a munka a bányában alig kivitelezhető, ám a többi lehetőséggel mindenképpen érdemes élni.

Az illóolajok hatásáról biztosan hallottál már. Na nem azokra az aromákkal telített utánzatokra gondolunk, amelyeknek az illata sem kellemes, hanem azokra a valódi illóolajokra, amelyek a szoba levegőjét tényleg tisztává varázsolják és nem csak az orrdugulás ellen bevethetőek. Próba szerencse! Na meg tapasztalat…

A gyógynövények erejét érdemes teaként bevetni. Mivel tele vannak hatékony nedűvel és egy-egy meleg csésze tea is nagyon jól esik, ha az ember gyenge és beteg, semmiképpen sem szabad elfelejtkezni róluk. A kamilla, a gyömbér és a hagyma is tökéletes választás ilyenkor. Az adagolási mutatót mindig be kell tartani. De nemcsak a teák, a gyógynövény kivonatok is sokat segíthetnek: a dél-afrikai muskátlit például egyre többen fedezik fel a náthás időszakokban.

Ha nehezen kapsz levegőt és hanyatt fekszel, válts testhelyzetet. Vagy tegyél egy nagy párnát a fejed alá, vagy fordulj oldalra. A légutak működését is segíted ezzel, és ha köhögsz, az inger is csökkenhet.

A vitaminok és étrend kiegészítők a legtöbb esetben a megelőzést szolgálják, ám ha már a nátha a fejeden ül, akkor is jó szolgálatot tehetnek. A C-vitamint sokan választják ilyenkor, vannak, akik az étrendjüket alakítják az intenzív bevitel felé, mások a gyógyszertárban vásárolnak belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top