Család

Szuper dolgot talált ki az anya, hogy élvezhetőbbé tegye a bevásárlást autista kisfia számára

Charlie-val sosem volt egyszerű a hétvégi bevásárlás. Az ötéves kisfiút frusztrálja a tömeg és a zaj a szupermarketekben, így gyakran kiveri a hisztit. Édesanyja azonban talált egy tökéletes megoldást, hogy miként terelhetné el játékkal autista gyermeke figyelmét a zavaró környezetről. Ötlete nagyon népszerű lett.

A 32 éves Jenny Barnett az angliai Middlesbrough-ban él családjával. Ahogy a Daily Mail írja, kisfia, Charlie még baba volt, amikor a szülők arra lettek figyelmesek, hogy a többi csecsemőhöz képest a gyerek másként viselkedik. Ha valami frusztrálta, Charlie gyakran a padlóra vetette magát, és torka szakadtából üvöltve hisztizett, ugyanakkor még 18 hónapos korában sem tudott egyetlen szót sem mondani, a szülei egyszerű utasításaira nem reagált.

Azt hitték először, hogy Charlie hallásával van a gond, két évvel később derült ki, hogy a fiú autista. Mivel a kommunikáció a kisfiúval sehogy sem akart működni, Jenny és férje úgy döntöttek, arra fognak fókuszálni, hogy mit tehetnek a helyzet javítása érdekében ahelyett, hogy azon sopánkodnának, hogy miben tehetetlenek. Charlie-t azóta heti két nap egy speciális óvodába járatják, Jenny pedig megtanulta a Makaton jelbeszédkártyák nyelvét használni, így most már végre szót tud érteni a gyerekével. A jelnyelvnek köszönhető az, hogy az autista kisgyerek elkezdett kommunikálni a családjával, és mostanra olyan sikereket értek el nála, hogy valamennyire beszélni is tud. 

A Makaton használatából jött egy az anya által kifejlesztett szuper játék ötlete is. Bár sokat javult Charlie állapota az elmúlt években, és viselkedése sokat konszolidálódott, a zsúfolt szupermarketeket még így is nehezen viseli, frusztrálják őt a zajok, a tömeg. Márpedig ha Jenny bevásárolni megy, akkor általában magával kell vinnie a gyereket is. Rájött arra, hogy van egy viszonylag egyszerű módja annak, hogyan terelje el a fiú figyelmét a zavaró környezetről egy játékkal. Csinált egy táblát, rajta különböző élelmiszerek matricáival: az anya a színes ikonokkal jelöli, hogy mi kell még a bevásárlókosárba, Charlie pedig ennek alapján tudja, hogy mi után kell vadásznia a boltban. Ha megtalálja az adott dolgot, az almát vagy a tejet, akkor egy mosolygós arcocskát tesz a táblában a matrica mellé.

Az anya ötletét annyira jónak találta az ASDA nevű élelmiszerlánc – ahol egyébként Jenny is dolgozik –, hogy sokszorosították a Happy Little Helpers nevű bevásárlólistás játékát, és azóta már 300 ASDA-boltban bármelyik, gyerekével érkező szülő igénybe veheti azt (képeket erre találsz).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top