Család

Eretnek tanítással vádolják Ferenc pápát

Nyilvánosan eretnekséggel vádolja 62 egyházi személy Ferenc pápát egy apostoli buzdítás miatt, amelyet egyesek úgy értelmeztek, hogy a katolikus egyháznak néhány esetben tűrnie kell a házasságtörést.

Téves egyházi tanítással és ebből eredő eretnekséggel vádolja Ferenc pápát az a több nemzetközi katolikus internetes oldalon közzétett dokumentum, amely az egyházfő Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdítása „tévedéseinek” korrekcióját szorgalmazza. 

A 25 oldalas, pénteken éjfélkor közzétett dokumentumot eddig hatvanketten írták alá, többségükben világi katolikus teológusok és egyházi személyek, közöttük Bernard Fellay, az egyház konzervatív szárnyát képviselő lefebvrianusok vezetője. Az aláírók között egyetlen bíboros sem szerepel. 

Eretnekséggel vádolják Ferenc pápát

A több nyelven közölt felhívást Ferenc pápához intézték, arra szólítva fel az egyházfőt, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdításának hét pontját, amelyeket részletesen elemeznek. Ezek – megítélésük szerint – hamisak, és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől.

A dokumentum több nemzetközi katolikus honlapon és blogon megjelent, valamint egy külön erre létrehozott internetes oldalon (correctiofilialis.org). A dokumentum címe azt sugallja, hogy szerzői „gyermeki” kötelességtudattal és tisztelettel javítják ki a pápát. Leszögezik az egyház iránti hűségüket, az egyházfőt azonban csupán imájukról biztosítják. 

A korrekciókat követelő dokumentum kijelenti, hogy Ferenc pápa „közvetetten vagy közvetlenül megengedte, hogy az isteni törvényekhez való engedelmesség lehetetlenné és nem kívánatossá váljék, mintha az egyháznak néha el kellene fogadnia a házasságtörést, mivel ez nem egyeztethető össze a katolikus vallás gyakorlásával”. 

A dokumentum aláírói között szereplő Ettore Gotti Tedeschi, az IOR vatikáni bank egykori elnöke, akit 2012-ben bocsátottak el a Vatikánból, úgy nyilatkozott, „teológusok kéréséről van szó, amely nem eretnekségről beszél, hanem azt állítja, hogy egyes kijelentések eretnekséget sugallhatnak”. 

Korábban 2016 szeptemberében négy bíboros szorgalmazta A szeretet öröme szerintük kétes pontjainak korrekcióját, hangsúlyozva, hogy ezek zavart okoznak az egyházban és a hívőkben. Mivel Ferenc pápa nem válaszolt erre, Carlo Caffarra azóta elhunyt bolognai érsek, a német Walter Brandmüller, az amerikai Raymond Leo Burke és a közben szintén meghalt Joachim Meisner német bíboros idén májusban újabb közös levelet írt neki, amelyre Ferenc pápa ismét nem reagált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top