Család

Elkeserítő adatok: ma is több millióan élnek kényszerházasságban

Egy új, globális felmérés szerint tavaly több mint negyvenmillió ember élt rabszolgasorban vagy kényszerházasságban.

Több emberi jogi szervezet állt össze, hogy közös felmérést készítsenek a modern kori rabszolgaságról és kényszerházasságokról. Az ENSZ  két szakosodott szervezete, illetve a Walk Free Foundation ausztrál emberi jogi csoport kedden közzétett közös jelentése szerint a modern kori rabszolgaságnak és a kényszerházasságoknak tavaly 40,3 millió áldozata volt világszerte, ami csak szerény becslésnek tekinthető. Közülük csaknem 24,9 millió embert dolgoztattak rabszolga módjára gyárakban, építkezéseken, farmokon és halászhajókon, háztartási alkalmazottként vagy szexrabszolgaként, és 15,4 millió ember élt házasságban akaratán kívül.

Kép a Mustang című filmből (forrás: Mozinet)

A rabszolgák háromnegyede nő vagy lány, negyede pedig gyerek. A modern kori rabszolgaság leginkább Afrikában elterjedt, utána Ázsia és a csendes-óceáni térség következik. Tekintettel arra, hogy a modern kori rabszolgaság jelentős részben a migrációra vezethető vissza, a jobb bevándorláspolitika kulcsfontosságú a kényszermunka megakadályozása és az áldozatok védelme szempontjából.

A korábbi felmérésekkel ellentétben a mostani közös jelentésben a kényszerházasságok áldozatai között szerepelnek azok is, akiket elraboltak otthonukból, megerőszakoltak, és akik valakinek a „tulajdonát” képezik, megvásárolhatók, eladhatók vagy örökölhetők. A kényszerházasságban élő 15,4 millió áldozat több mint harmada 18 év alatti, és közel a felük még tizenöt éves sincs, ráadásul szinte mindnyájan lányok. Az egyik kutató szerint a kényszerházasság fogalma kissé félrevezető, mert ha a dolgok mélyére ásunk, a házasságra kényszerítetteket szexrabszolgának is lehetne tekinteni.

Közzétettek egy külön jelentést is arról, hogy világszerte 152 millió gyereket alkalmaznak gyerekmunkára. Vagyis a világon minden tizedig gyerek dolgozik, csaknem a felük veszélyes munkát végez. A munkára fogott gyerekek több mint kétharmada családi birtokokon vagy üzletekben dolgozik, 71 százalékuk pedig a mezőgazdaságban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top