Család

Ezért fél a legtöbb férfi a párterápiától egy terapeuta szerint

A férfiak sokkal kevésbé hajlandók arra, hogy párterápián próbálják megoldani a párkapcsolati problémákat. A terapeuta szerint ez nem véletlen, leírta azt is, hogy miért van ez így, és hogyan segíthetünk a férfiaknak, hogy mégis, ha arra van szükség, elmenjenek a feleségükkel a párterápiára.

Mary Kay Cocharo 30 éve dolgozik párterapeutaként, házassági tanácsadóként, és nagyon gyakran kap hívást nőktől, akik nem tudják, hogyan beszéljék rá a férjüket a terápiára. Általában ilyen esetben a nő első gondolata az, hogy a férj azért áll ellen, mert nem érdekli a házasságuk, nem szereti már, vagy ennyire makacs. Cocharo szerint azonban nem erről van szó, hanem inkább csak fél.

Fél, már miért félne? – kérdezheted magadban. Először is azt kell látnunk, hogy a terápia leginkább beszélgetésből áll, ami a nőknek kedvez. A nők használják jobban a szavakat, imádunk beszélni, akár órákon keresztül is ontjuk magunkból a szót a barátnőinkkel. Tele vagyunk érzelemmel és elég jól ki is tudjuk fejezni őket. Szeretjük analizálni magunkat, egyszerűen így vagyunk drótozva. A férfiak azonban mások. Ritkábban ülnek össze csevegni az érzéseikről a barátaikkal, inkább kedvelik az aktívabb programokat. Elmennek teniszezni, focit néznek vagy videójátékokkal játszanak együtt. Máshogy működik az agyuk, ráadásul mióta az eszüket tudják, azt mondogatják nekik, hogy ne »picsogjanak« az érzelmeik fölött.

Részlet a Páros mellékhatás című filmből

A legtöbb férfit már gyerekkorában megszégyenítették vagy kinevették, ha kifejezte az érzelmeit, leginkább akkor, ha szomorúságot vagy félelmet éltek át.

„Hagyd abba a bőgést vagy olyat teszek, amitől lesz okod sírni!”

„Mi vagy te, kislány, hogy bőgsz?”

„A nagy fiúk nem félnek a macskáktól!”

Bár manapság a szülők már egyre többen ráébrednek, milyen káros mondatok ezek, de még mindig olyan társadalomban élünk, amelyben a dühöt sokkal inkább elfogadják az emberek, mint a szomorúságot vagy a félelmet egy férfi esetében. Így alakul ki az a helyzet, hogy a férfi valószínűleg nem is veszi észre, hogy kényelmetlenül érzi magát, neadjisten fél a terápiától. Miért akarna odamenni egy idegenhez, és az érzéseiről beszélgetni vele?

A terapeuta azt ajánlja, hogy ha úgy érzed, hogy tényleg bajban van a házasságotok, és szükségetek lenne párterápiára, akkor három dolgot tehetsz, hogy rábeszéld a férjedet is.

1. Mondd el, mit érzel

Egy csendes, vitamentes pillanatban mondd el a férjednek, hogy mit érzel. Ha szeretnéd, hogy elmenjen veled terápiára, akkor először tudnia kell, miért akarsz odamenni. Mondd el neki, hogy tudod, hogy számára ez nem egy komfortos helyzet, hogy idegennel kell beszélnie, és hogy megérted, miért érzi úgy, mintha büntetés lenne számára a párterápia. De közben azt is tudasd vele, hogy szerinted ez a lépés szükséges ahhoz, hogy jobb legyen a közös életetek.

2. Kerüld el a hibáztatást

Ne kezdd el hibáztatni minden problémáért, ami felmerült köztetek. Az igazság az, hogy minden párkapcsolatban ketten vannak, az pedig, hogy épp nem működik a kapcsolat, nem az egyik fél hibája, hanem csak annyit jelent, hogy nem jó az együttműködés köztetek. Ezért is kelletek mindketten a megoldáshoz. Sok férj azért fél elmenni egy párterápiára, mert azt hiszi, ott majd a felesége szabadon szidhatja őt mindenért. Teljesen érthető, hogy nem akarja kitenni magát ennek.

3. Ismerd be a saját hiányosságaidat

Gondold át és mondd el a férjednek, hogy szerinted neked miben kellene változtatnod ahhoz, hogy jobban működjön a kapcsolat. Ha ezzel nyitsz, akkor sokkal inkább hajlandó lesz arra, hogy veled menjen a párterápiára, hiszen látja, hogy te is dolgozni akarsz a problémákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top