Család

Bejárnak a katolikus temetőbe legelni az őzek

A hódmezővásárhelyi katolikus temetőben garázdálkodnak a beszökött őzek, mindent dűtenek, borítanak, és leeszik a sírokról a virágokat. Valakinek magas, stabil kerítést kéne emelnie, mielőtt az állatok végképp otthonosan érzik majd magukat a temetőben.

A Délmagyar.hu több emberrel is beszélt a hódmezővásárhelyi katolikus temetőben, akik arra panaszkodnak, hogy az őzek lelegelik a sírokról a friss virágokat, van, aki szerint az őzek kedvence a kardvirág. 

A beszámolók alapján a temetőben nemám csak úgy békésen, elvétve legelészik egy-egy párosujjú patás, hanem akár többen, dübörögve gázolnak át mindenen, ami a útjukba akad. Az egyik megkérdezett panaszos odáig megy, hogy az állatok még a koszorúkból is kieszik a sírokat, és ez bizony sírgyalázás. 

Korsós Attila, a katolikus temető gondnoka a lapnak elmondta, hogy tudnak a problémáról, már egy vadásszal is konzultáltak, de kilőni nem lehet az egyedeket, mert a temető lakott területen van. Ennél célszerűbb lenne, ha az önkormányzat megjavíttatná a kerítést, amely jelenleg lyukas, így tudnak bejönni az őzek.

Korsós szerint a megoldás az átjáróhelyek megszüntetésén túl a kerítés magasságának növelése lehetne, mert a jelenlegi, közel 150 centiset könnyedén átugorják a megriadt állatok. A helyzetet azonban bonyolítja a katolikus temetőt üzemeltető Kegyeleti Kft. vezetője, Varga György szerint, hogy ahol a hibás kerítések húzódnak, ott területileg több egyház érintett: az evangélikus, a görögkeleti, a református az egykori, már lezárt Arany-temetővel és a katolikus. Első körben négyük képviselőinek kellene leülni egyeztetni és mindenki érdekében közös megoldást találni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top