Család

Milliókkal csökkenthetik tartozásaikat a nagycsaládosok

A harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető 2018. január 1-től – ismertette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Novák Katalin elmondta, hogy a kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzáloghitelekre is vonatkozik, azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyerek jövő év január 1-je után születik, illetve már a várandósság 12 hetétől igényelhető a tartozás 1 millió forintos csökkentése. A korábban született gyerekeknél nincsen felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyerek már nagykorú.

Az intézkedésre a jövő évre 17 milliárd forintot terveztek – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzáloghiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsön esetén igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek esetében csak a lakáscélú jelzáloghiteleknél. Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni, az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak.

A népesség csökkenése ellen a tartozás csökkentésével veszik fel a harcot

Novák Katalin emlékeztetett, hogy 1981 óta csökken a népesség Magyarországon. Ezért is hirdettek meg egy demográfiai programot, amely számos intézkedéssel támogatja a gyereket vállalókat, ennek része a jelzáloghitel-tartozás csökkentése is. A harmadik, illetve minden további gyerek után járó 1-1 millió forintos hitelelengedést minden olyan család, illetve pár igényelheti, amelynek már van legalább két gyereke, a vér szerinti és az örökbefogadott gyerekeket is figyelembe veszik. Nagykorú gyerekek esetében pedig az együttlakási kötelezettséget sem írják elő.

A pénzügyi intézmények bírálják el a támogatási kérelmet, pozitív döntés esetén támogatási szerződést kötnek az igénylővel, majd a tartozásból jóváírják az 1 millió forintot. A pénzintézet az állami támogatást utólagos finanszírozással hívja le a kincstártól. Ha esetleg a bank nem fogadná el a támogatási kérelmet, az igénylő a kormányhivatal járási hivatalához fordulhat jogorvoslatért. Fontos tovább, hogy az igénylőknek legalább 50 százalékban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük, nem lehet köztartozásuk, valamint feltétel a büntetlen előélet. Ugyanakkor a hátralékos adósok is igénybe vehetik a támogatást.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top