Család

Hatvanöt év házasság és egy csók után együtt halt meg a házaspár

Családi körben, egymás kezét fogva halt meg a 91 éves Trees és férje Nic, eutanázia segítségével hagyták hátra betegségeiket, és szenderültek örök nyugalomra.

Hollandiában szigorú szabályokhoz kötve, de engedélyezett az eutanázia. A legutóbbi felmérés szerint az országban bekövetkezett halálozások közel 5 százaléka írható a kegyes halál számlájára. Így talált nyugalomra a 91 éves Trees és hasonló korú férje, Nic Elderhorst is, akik már 65 éve voltak házasok, végül egymás kezét fogva, családi körben haltak meg, egyszerre.

A Mirror szerint a közös eutanáziát több hónapos utánajárás és az a ritkán fennálló helyzet tette lehetővé, hogy a házaspár mindkét tagja egyformán súlyos beteg volt. Nic 2012-ben kapott agyvérzést, azóta nehezen mozgott és elviselhetetlen fájdalmak kínozták. Trees férje ápolásába betegedett bele, memóriája rohamosan romlott, gyalogolni pedig már csak mások segítségével volt képes, majd vaszkuláris demenciát állapítottak meg nála az orvosok.

Az eutanázia gondolata már Nic 2012-es stroke-ja után felmerült az idős házaspárban, így elkezdtek utánajárni a lehetőségeknek, majd mikor Trees is rosszabbul lett, beadták a kérvényeket. Fél évbe telt, mire minden hatóság és hivatal rábólintott a közös kegyes halálra.

Az utolsó napon végül családi körben, egymás kezét fogva haltak meg. “Adtak egy csókot egymásnak, majd együtt mentek el, egymás kezét fogva, ahogy azt szerették volna” – mondta a pár egyik lánya.

Hollandiában az eutanázia 2000-es bevezetése óta már 5500-an éltek a kegyes halál lehetőségével. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top