Család

Tajkártyáért küzd egy Angliából hazaköltözött anyuka

Legalább ideiglenes tajkártyát adjon a magyar állam a külföldről hazaköltözött magyar gyerekeknek, ezt szeretné elérni egy Angliából hazaköltözött anyuka, akinek a kislánya már hónapok óta nem kap a magyar államtól biztosítást. Az anya petíciót indított az interneten.

A két és fél éves Lili, bár Angliában született, magyar állampolgár, és hónapok óta Magyarországon is él a családjával, mégsem kapott még tajkártyát.

Az egészségbiztosító ugyanis ragaszkodik egy nyomtatványhoz, amelyen az angliai biztosítónak igazolnia kell, hogy külföldön a gyereknek már nincs biztosítása. A szülők erre az igazolásra már fél éve várnak, és amíg nincs tajkártyája Lilinek, addig a gyerek nem járhat bölcsődébe, és fizetni kell, ha orvoshoz viszik. Lili édesanyja, Márkus Adrienn azt mondja: ő Magyarországon van gyesen, az apa itthon dolgozik, Lili testvéreit szintén nem hagyták kint Angliában, és itthon járnak védőnőhöz is, tehát a család bizonyítani tudja, hogy életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak, ám a biztosító így is ragaszkodik az igazoláshoz.

Az RTL Klub riportja szerint sok külföldről hazaköltözött család van hasonló helyzetben, Márkus Adrienn ezért petíciót indított a neten, hogy megkérjék az OEP-et: változtassanak a szabályokon. Abban bízik, hogy legalább egy ideiglenes tajkártyát kaphatnának az érintett gyerekek. 

A csatornának a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ugyanakkor azt válaszolta, hogy nem jár alanyi jogon a tajkártya.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top