Család

14 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

Nem kell nagyon hasonlítanotok egymásra, ugyanazokat a filmeket és zenéket szeretnetek ahhoz, hogy hosszú és boldog párkapcsolatban éljetek egymással. Egy húsz éve házas nő, Devon Corneal írta le, hogy szerinte miért működik olyan jól a házassága.

Azt mondod, amit gondolsz

A párkapcsolatot abszolút erősíti, ha nyíltan és szabadon áramlik a kommunikáció. Nincsenek tiltott témák, és mindketten úgy érzitek, hogy meghallgatja a másik a mondanivalótokat. Ha ez megvan, akkor tényleg örök életre szól a kapcsolat.

Van szabad tered

Csak azért, mert szerelmesek vagytok, még nem kell minden másodpercet együtt tölteni. Szüksége van mindenkinek arra, hogy a saját érdeklődési körével és barátaival foglalkozzon, ha pedig ezt a szabadságot megadjátok egymásnak, az felfrissíti a kapcsolatot is. Egyszerre tudtok kibontakozni egyénként és párként.

Veszekedtek

Az, hogy nem értetek egyet bizonyos dolgokban, teljesen természetes dolog, úgyhogy ha sosincs köztetek vita, akkor valaki lenyeli a feszültséget kettőtök közül. Egy egészséges párkapcsolatban a veszekedés nem bántó, nincs benne megalázás, hanem egyenrangú felek vitáznak ilyenkor, akik próbálják megérteni a másik álláspontját ahelyett, hogy át akarnák venni az irányítást.

14 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

Szereted magadat és a párodat

A párkapcsolatok sosem jönnek helyre attól, ha baba születik, megnyeritek a lottót, vagy beköltöztök álmaitok otthonába. Ezért nem lehet arra alapozni a kapcsolatot, hogy majd megváltozik, ha rendben lesznek a dolgok körülöttetek. Ha elfogadjátok egymást és magatokat a tökéletlenségekkel együtt, akkor lesz működőképes a kapcsolat.

 

Együtt hozzátok meg a döntéseket

Onnan kezdve, hogy milyen mozit nézzetek meg este, egészen addig, hogy mikor vállaljatok gyermeket. Meghallgatjátok egymás aggodalmait, véleményét, vágyait, és együtt döntitek el, hogyan éljétek közösen az életet.

Tudtok együtt nevetni

Egy egészséges párkapcsolatban a móka és a sok nevetés is helyet kap. Ez nem azt jelenti, hogy álló nap röhögcséltek, hanem hogy megtaláljátok az örömet és a humort a mindennapokban.

14 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

Egyensúlyban vagytok

Néha a párodnak kell túlóráznia, máskor neked van annyi munkád, hogy haza is viszed, sőt az is előfordulhat, hogy megbetegszik valamelyik szülőtök, aki hosszabb ápolásra szorul. Ilyenkor az egyik fél nagyobb részt vállal az otthoni teendőkből, de hosszú távon kiegyenlítődik köztetek a terhek megosztása.

Kedvesen bántok egymással

Törődéssel, szeretettel, empátiával és elfogadással fordultok a másik felé. Ha olyan helyzetben találnátok magatokat, amikor egy ismerős felé több tiszteletet éreztek, mint egymás iránt, akkor hátra kell lépni egyet, és átgondolni a fontossági sorrendet.

Megbíztok egymásban

Az egészséges párkapcsolatok a bizalomra, elkötelezettségre és a titkok nélküli nyílt kommunikációra épülnek. Ha valamelyik hiányzik, akkor könnyen összedőlhet a köztetek lévő kényes egyensúly.

14 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

Nem tartotok haragot

Néha idegesítitek egymást. Néha olyan dolgokat vágtok egymás fejéhez, amit nem gondoltok komolyan. Néha meggondolatlanul cselekszetek. A lényeg, hogy ezekre a helyzetekre hogyan reagáltok. Ha képesek vagyok elengedni az apró bosszankodásokat, haragot, akkor nagy baj már nem lehet.

Megvan köztetek az intimitás

Az intimitás nem ugyanaz, mint a szex, sokkal inkább szól a kötődésről, a barátságról és a családi összetartozás érzéséről. Ha egészséges párkapcsolatban élsz, akkor az ágyon kívül és belül is úgy érzed, láthatatlan szál köt össze a pároddal.

A kapcsolat biztonságot jelent számodra

A párkapcsolatod egy biztos pont kell, hogy legyen, ahova jó hazatérni a nap végén. Amikor rosszra fordulnak a dolgok, akkor inkább a párodhoz menekülsz, nem pedig a kocsmába szaladsz, hogy enyhítsd a feszültséget.

A pároddal beszéled meg a köztetek felmerülő problémákat

Nem a szomszédnak és a barátoknak panaszkodsz róla, ha nézeteltérés van köztetek, hanem egyenesen a pároddal beszéled meg azt, ami rátok tartozik. Természetesen minden részletről beszámolhatsz a legjobb barátodnak, csak ne azért tedd, hogy elkerüld a nehéz beszélgetéseket a pároddal.

Használjátok a varázsszavakat:  “szeretlek”, “köszönöm” és “sajnálom”!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top