Család

Megbetegítette a csecsemőjét azzal, hogy méhlepénytablettát szedett

Egy újszülött nem sokkal a születése után streptococcus B (GBS) fertőzést kapott az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy anyja fertőzte meg azzal, hogy tabletta formájában megette a méhlepényét.

Az Egyesült Államokban történt tavaly ősszel, hogy egy újszülött streptococcus B (GBS) fertőzést kapott. A GBS egy teljesen hétköznapi baktérium, amely része az emberi test baktériumflórájának, ám az újszülötteknél súlyos megbetegedéseket, például vérmérgezést, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást is okozhat. A babák általában születésükkor, az anyjuktól kapják el a fertőzést, amelyet antibiotikumokkal lehet kezelni.

Ez történt ennek az újszülöttnek az esetében is, akivel az édesanyja 11 nap kezelés után elhagyhatta a kórházat. Bár a csecsemőt gyógyultnak nyilvánították, a kiengedés után néhány nappal a babánál ismét kimutatták a streptococcus B fertőzést. Ilyen ritkán szokott előfordulni, általában nem fertőződnek újra a csecsemők a GBS-szel, ezért az orvosok gyanakodni kezdtek.

Miután a kórház, ahol született a gyerek, értesítette a kórházat, ahol a második fertőzéssel kezelték, kiderült, hogy az anya a szüléskor elkérte a méhlepényt, amelyet aztán dehidratálva, porítva kapszulákba töltetett, hogy úgy fogyassza el. A csecsemőt kezelő orvosok azonnal mintát kértek a kapszulából, és kiderítették, hogy az anya a tablettával vitte be a baktériumokat, amelyekkel aztán újra megfertőzte a gyereket – írja a CNN. 

Megbetegítette a csecsemőjét azzal, hogy méhlepénytablettát szedett

A cikk azt is megjegyzi, hogy az eset rávilágít arra, hogy talán felül kéne bírálni az Amerikában hódító trendet, a méhlepényevést, amit több celeb, például Kim Kardashian is propagál. Ugyanis, bár a pártolói úgy vélik, hogy a méhlepény elfogyasztása – szaknyelven placentophagia – segíti az anyákat a terhesség utáni felépülésben, és még ráadásul hangulatjavító is, ezt tudományosan még egyáltalán nem támasztották alá. Ahogy abban a tekintetben is még gyerekcipőben jár a tudomány, hogy egyáltalán milyen mellékhatásai lehetnek a méhlepényevésnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top