Család

5 különbség a nők és férfiak között, amit tarts szem előtt

A férfiak nem értik a nőket, a nők pedig érzelmileg megközelíthetetlennek látják a férfiakat. Pedig ha észben tartanánk a különbségeket a két nem között, közeledhetnének egymáshoz az álláspontok.

Négy párkapcsolati szakértő, T-Ann Pierce, Clara Wisner, Kathryn Foster és Helen Fisher fejtette ki, hogy szerintük mi az öt legfontosabb különbség férfiak és nők között, amit észben kellene tartanunk, hogy jobban megértsük egymást.

1. A férfiak és nők biológiailag máshogy működnek

A férfiak agya úgy fejlődött, hogy az a munkájukhoz passzoljon, azaz a vadászathoz és a többiek védelméhez megfelelően működjön. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat el tudják látni, meg kellett tanulniuk azt, hogy az empátiájukat kordában tartsák. Közben a nők agya úgy fejlődött, hogy a gyerekek és a közösség körüli teendőket tudják ellátni. Hiába volt mindez az ősidőkben, a mai életünkre is hatással van, még akkor is, ha már nem kell mamutokat hajkurászni. Ezért van az, hogy a nők azt várnák a férfiaktól, hogy empatikusabban reagáljanak, míg a férfiak úgy érzik, kritizálják őket, amiért nem mutatják ki olyan mélyen az érzelmeiket.

5 különbség a nők és férfiak között, amit tarts szem előtt

2. A fejlődés megnehezíti az életünket

A program az előző pontban leírtak szerint futna bennünk, de közben a fejlődés már rég elért odáig, hogy nem kell vadászni és nem kötelező gyereket sem szülni. Sőt a nőknek már nem annyira van szükségük arra sem, hogy a férfiak megvédjék őket a kardfogú tigrisektől és egyéb veszélyektől, ahogy egyre önállóbbá és függetlenebbé válnak minden téren. Ez pedig belső konfliktushoz vezet sok emberben, szorongással töltheti el a férfit vagy a nőt, hogy nem tud megfelelni annak, amit a természet diktálna. A párkapcsolatban ez a belső konfliktus feszültséghez vezethet, amit csak nyílt kommunikációval lehet legyőzni.

3. A férfiak és nők nem mindig értenek egyet a romantikus dolgokban

Az agyunk különbsége miatt fordul elő az is, hogy a szexuális és romantikus kérdésekben nem vagyunk egy hullámhosszon. Jó példa erre, hogy négyszer annyi férfi, mint nő gondolja azt, hogy a szex és az intimitás egy és ugyanaz. Több tanulmány azt is alátámasztja, hogy a férfiak gyorsabban lesznek szerelmesek, mint a nők. Úgyhogy észben kell tartanunk, hogy amikor nőként egy férfival romantikáról beszélgetünk, akkor más fogalmak vannak a fejünkben.

5 különbség a nők és férfiak között, amit tarts szem előtt

4. Nemcsak férfiak és nők vagyunk

Vannak egyértelmű különbségek a férfiak és nők között mentálisan és biológiailag is, de azért azt is fontos észrevenni, hogy nemcsak ebből állunk, hanem közben mind különálló egyéniségek vagyunk. Bele kell venni az összképbe, hogy minden ember más, nem csak a férfiak és a nők közötti különbség a fontos.

 

5. A párkapcsolat is fejlődik

Egy hosszútávú párkapcsolat esetén figyelembe kell venni, hogy bizonyos életesemények hogyan hatnak magára a kapcsolatra. Gyerekszületés, karrierépítés, nyugdíj vagy baleset, mind olyan nagy mérföldkő, ami után azt mondhatjuk a párunkra, hogy milyen nagyot változott, holott igazából csak a párkapcsolatunk fejlődik egy bizonyos irányba. Ezért szokták azt mondani a szakértők, hogy azért, hogy működjön egy házasság, meg kell dolgozni, hiszen ezt a fejlődést nyomon kell követnünk és újra meg újra beleszeretni az új helyzetbe és dönteni a megváltozott párkapcsolat mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top