Család

7 fontos közlekedési szabály – erre tanítsd meg a gyereked

Nem elég neked odafigyelned a gyereked biztonságára, neki is meg kell tanulnia bizonyos szabályokat. Így tanítsd meg a gyerekednek a közlekedési szabályokat!

Előbb-utóbb meg kell tanulnia minden gyereknek a helyes és biztonságos közlekedés alapelveit, ezért kezdd korán a tanítást, érvelj, hozz fel példákat, és gyakorolj vele! Ha már úgy érzed, biztonsággal az útjára engedheted az iskolába menet, már csak egy zsebkendőre lesz szükséged, hogy utánaintegethess. 

7 fontos közlekedési szabály - erre tanítsd meg a gyereked

 

Nézz körül! 

Ez a szabály alapvető, de csak nekünk, felnőtteknek! A gyerekek sokszor nem néznek körül, akár önfeledten bicikliznek, akár fogócskáznak, vagy ha kigurul a labda az úttestre, egyből utánarohannak. Ilyenkor ők a társukat vagy a labdát figyelik, nem pedig a körülöttük zajló dolgokat, ezért nagyon fontos, hogy ezt a szabályt sokszor és nyomatékosan mondd el a csemetédnek! 

Csak álló autó előtt kellj át a zebrán! 

Akkor lépjen le az úttestre, ha már megálltak az autók. Nem elég, ha lassítanak, teljesen meg kell álljanak, mert csak így biztonságos az átkelés. Mondd el, hogy útközben megbotolhat, eleshet, megijedhet, vagy egyszerűen csak nem tud elég gyorsan menni, ezért nem szabad a még mozgó autó elé lelépnie.

Mindig légy jól látható!

Ez a szabály az átkelésre és általánosságban is érvényes. Soha ne bújjon el egy fa vagy egy oszlop mögé, és pláne ne futva, lendületből akarjon átmenni, mert nagyon könnyen veszélybe sodorhatja magát egy semmiből feltűnő, magát gyorsnak képzelő kisgyerek. Ha sötétedik, viseljen fényvisszaverőket az öltözékén, ma már beszerezhetsz vicces mesefigurás matricákat is,

7 fontos közlekedési szabály - erre tanítsd meg a gyereked

 

Ha villog a zöld lámpa, már ne lépj le! 

Ha a gyerek éppen a zebrán van, amikor elkezd villogni a zöld lámpa, hívjuk fel rá a figyelmét, hogy ilyenkor szaporábban szedje a lépteit, hogy minél hamarabb átérjen. Ha viszont a lámpa villogásakor ért a zebrához, még véletlenül se jusson az eszébe lelépni a járdáról, várja meg a következő zöld jelzést! 

A megállóban nyugodtan viselkedj! 

Ha a gyerekek együtt várják a buszt, villamos, metrót, akkor értessük meg velük, hogy az nem a játék helye, és nem viselkedhetnek úgy, mint a játszótéren. A kergetőzés, lökdösődés vége nagyon komoly baleset is lehet, ezért magyarázzuk el, hogy pár perces higgadtság az életüket mentheti meg. 

7 fontos közlekedési szabály - erre tanítsd meg a gyereked

 

Mindig kapaszkodj! 

Lehet, hogy a gyerek néhány felnőttől azt látja, hogy nem kapaszkodik, de mondd el neki, hogy nem ők a követendő példa. Nyugodtan meséld el neki, hogy láttál már padlót egész testtel feltörlő felnőtteket, akik nem kapaszkodtak, és ha nem kapaszkodik, a jármű hirtelen fékezésénél komoly sérüléseket szerezhet magának. 

Ha szól a csengő, már ne szállj fel! 

Nyugtasd meg a gyereked, hogy nincs olyan tanóra, különóra vagy bármilyen fontos program, amire annyira oda kellene érni, hogy még az utolsó utáni pillanatban is fel akarjon kapaszkodni egy indulni készülő járműre. Mondd el, hogy odacsukhatják, és rendkívül balesetveszélyes, ha a már záródó ajtón megpróbálni becsúszni.

 

Olvass még gyerekek és játék témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top