Család

Féltékeny típus vagy? Ezekből a jelekből megtudhatod!

A féltékenység nem nagyon válogat, bárkit megtalálhat, és csak negatív hatással lehet az életedre.

Nem is olyan könnyű tetten érni a féltékenységet, az érzelmek kavalkádja ilyenkor összezavarhat, ezért fontos tudni a jeleket, amelyekből felismerheted, hogy mi zajlik benned.

1. Nyomozol: Megnézed a híváslistáját, e-mailjeit, muszáj tudnod, hogy a másik hol jár minden pillanatban. Úgy érzed, kihagy valamiből, ha elmegy a barátaival nélküled szórakozni, és lehetőleg ötpercenként felhívod, ha nem veled van.

2.Kicsinyesség: Apróságokon robbantasz ki vitát, és követeled, hogy mondja el az igazat. Ilyenkor mélyen belül csak azt szeretnéd, hogy a másik is élje át, amit te, csak épp nem mondod ki egyenesen.

3. Állandó megerősítésre van szükséged: A bizonytalanságodnak az lesz a vége, hogy nyomasztóvá válik a párod számára, hogy folyton bizonygatnia kell, hogy szeret. Nem tud sehogy sem meggyőzni arról, hogy tényleg törődik veled, ez pedig akár szakításhoz is vezethet.

4. Kétszínűség: A féltékenység nemcsak akkor ütheti fel a fejét, ha azt hiszed, megcsal a párod, hanem akkor is előfordulhat, ha úgy érzed, a másik sikeresebb, mint te. Lehet, hogy előléptették a párodat, vagy nagy ajándékot kapott, ilyenkor gratulálsz neki, de belül azt érzed, hogy nem érdemli meg a boldogságot, amelyben te nem vagy benne.

Féltékeny típus vagy? Ezekből a jelekből megtudhatod

5. Megszégyeníted nyilvánosan: Extrém esetben odáig is fajulhat a féltékenység, hogy nyilvánosság előtt, hangosan teszed szóvá, hogy mondjuk a pincérnőt megbámulta a párod. Az ilyen szóváltások csak arra jók, hogy előráncigáld a múlt sérelmeit, és zavarba hozd a párodat.

A legtöbb esetben a féltékenységnek a következő okai vannak:

Bizonytalanság: Ami állandó, nem csupán időnként üti fel a fejét, így átveszi a párkapcsolat felett az uralmat. Például, ha azt látod, hogy a párod megbámul más nőket, nő benned a bizonytalanság önmagadban, és máris felüti fejét a féltékenység. Ha viszont teljesen rendben lennél magaddal, szeretnéd azt, aki vagy, ahogy vagy, akkor nem gondolnád azt, hogy nem vagy elég jó a párod számára.

Félelem: Leginkább attól, hogy a párod el fog hagyni valaki jobbért. Ez a leggyakoribb gyökere a nyilvános féltékenységi jeleneteknek. Pedig ez a legrosszabb, amit tehetsz, csak azt éred el vele, hogy még jobban eltávolodtok egymástól.

Versengés: Egy párkapcsolatban természetes bizonyos fokú versengés, megküzdötök a pozíciótokért a kapcsolaton belül. De ez könnyen átcsaphat már egészségtelen féltékenykedésbe, ha úgy érzed, a másik az élet minden területén jobban teljesít.

A közhiedelem szerint egy kis féltékenység nem árt, sőt jót is tesz, hiszen csak azt mutatja, hogy érdekel a párod. De igazából a szakértő szerint nem ez a helyzet. A féltékeny érzéseket mindenki átéli, csak az nem mindegy, hogyan fejezzük ki az érzéseinket. Nem maga a féltékenység teheti tönkre a kapcsolatot, hanem ahogy reagálunk rá, ezért érdemes mindig először saját magadon és az önbizalmadon dolgozni, ha úgy érzed, elborít a féltékenység.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top