nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Minél okosabb vagy, annál kevesebb gyereket akarsz – állítja a tudomány

Minél okosabb vagy, annál kevesebb gyereket akarsz – állítja a tudomány

Egy új kutatás szerint minél magasabb valakinek az IQ-ja, annál kevésbé tervez gyereket.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Hogy egy nő akar-e gyereket, vagy sem, az egy teljességgel egyéni, tiszteletben tartandó döntés. A társadalom mégis olyan nyomást gyakorol a nőkre, hogy aki úgy dönt, nem neki való a gyerekvállalás, szinte hibásnak érzi magát, amiért nem járul hozzá az evolúcióhoz. 

Szatosi Kanazava evolúciós pszichológus szerint ennél még többről van szó: kutatásai alapján ugyanis megállapította, hogy az intelligencia genetikusan öröklődő dolog, amit a fiúgyerekek csak az édesanyjuktól tudnak megörökölni (a lánygyerekek szerencsésebbek, ők az anya és az apa intelligenciájából is kapnak). Tehát ha le akarjuk egyszerűsíteni: ha egy okos nő nem vállal gyereket, azzal csökkenti az intelligens utódok számát a Földön.

Minél okosabb vagy, annál keveseb gyereket akarsz - állítja a tudomány

Kanazava kutatásai pedig épp ezt támasztják alá: The Intelligence Paradox című könyvéből kiderül, hogy minden 15 IQ-ponttal együtt jár egy 25%-os csökkenés a gyerekvállalási kedvben.

A dolog azonban nem ilyen fekete-fehér. Tudjuk, hogy az intelligencia nemcsak genetika, hanem nevelés kérdése is, az emberiség pedig nem rendelkezik a petesejtjeink felett. Ezért egy nő sem vonható felelősségre, amiért nem vállal gyereket – még 180-as IQ-val sem.

Popsugar

Megosztás Facebookon