Család

A rászoruló idősek negyede kap csak szociális segítséget

Előfordul, hogy több mint 3 évet is várniuk kell az idős embereknek a szociális ellátásra.

A tavaly szeptember 1-jén a szociális várólistán szereplő 27.824 rászoruló közül az idén áprilisig mindössze 7968, vagyis nyolc hónap alatt az összes érintett alig több mint negyede jutott el odáig, hogy a szociális ellátórendszertől segítséget kapjon – írja a Magyar Nemzet a központi nyilvántartás adatait összesítő legfrissebb jelentés alapján.

A májusi adatok szerint 28.051 ember szerepel a várólistán, ami mintegy 500 fős csökkenés a márciusihoz képest. Az érintettek háromnegyede valamilyen idősellátásra vár, 68,1 százalékuk bentlakásos idősotthonba szeretne bekerülni. Nekik a lap szerint vélhetően nagyon sokáig kell várniuk, hiszen száz ellátottra 46 várakozó jut. Az átmeneti ellátást nyújtó idősek gondozóházára több mint 2300-an várnak, itt 100 betöltött helyre 74,4 sorban álló jut. 

A jelentés szerint a pszichiátriai ellátásra 2859-en várnak, a fogyatékossággal élők bentlakásos intézményeinek összesített várólistáján 1700 név szerepel, míg a hajléktalanok otthonaiban megürülő férőhelyekre 161-en várakoznak.

Az adatok alapján egyes helyeken akár 3,3 évet is várni kell a bekerülésre, és a rászoruló idősek, betegek sokszor még ennyi idő után sem ahhoz a szolgáltatáshoz jutnak, amit előzetesen igényeltek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top