Család

Kőkemény munka reggeltől estig – ilyen az anyaság a világ különböző szegleteiben

Eldobható fényképezőgépet küldött a CNN a világ távoli tájain élő édesanyáknak, hogy a saját képeikkel mutathassák meg, mit jelent számukra az anyaság a hétköznapokban. Torokszorító élettörténetekbe nyerhetünk bepillantást.

A közösségi média korában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy immár beláthatunk a világ legtávolibb zugába is, és be is látunk, hiszen a Facebookról millió és millió ember életéről értesülhetünk nap mint nap. Ez a kép azonban csalóka, hiszen akik tényleg a világ legeldugottabb pontjain élnek, azok közül ma is rengetegen vannak, akiknek nincs internet-hozzáférésük, és a napjaik teljesen más körülmények között, egészen más forgatókönyv szerint zajlanak, mint a miénk itt, Európa közepén.

Éppen ezért gondoltak egyet a CNN munkatársai, és 6 hónappal ezelőtt szétküldtek a világban 20 darab eldobható fényképezőgépet, azt kérve a címzettektől, hogy mutassák meg képekben, mit jelent anyának lenni Japántól Iránon át Kenyáig. A képekből készült összeállítást az elmúlt hét végén hozták nyilvánosságra, amikor az Egyesült Államokban az anyák napját ünnepelték.

“A célunk az volt, hogy olyan asszonyok történetét mutassuk meg, akiknek nincs okostelefonjuk, nem férnek hozzá a közösségi médiához. Szerettük volna látni a világot az ő szemükkel” – olvasható a projekt bevezetőjében.

Persze akadtak nehézségek is a történetben: volt kamera, amely fennakadt a vámon, akadt olyan is, amely alulexponált, rossz minőségű képekkel érkezett vissza, de 19 anya történetét így is sikerült megörökíteni.

Vannak köztük 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó nők, egyedülálló anyák és nagycsaládban élők is. Van, akinek csak egy gyereke van, másnak kettő, három vagy éppen nyolc. Van, aki főállású anya, más teljes állásban dolgozik. A közös bennük, hogy mindannyian a maga nyers valóságában, filter és mindenféle kozmetikázás nélkül mutattak egy szeletet az életükből.

A 40 éves Um Muhammas Alnawajaa szegényes körülmények között él Ciszjordániában. Nyolc gyereket nevel.

Renata 39 éves, Rio de Janeiro egyik favellájában lakik. Háztartásbeli, a férje, Ramon Uber-sofőr. Három lányuk van, 22, 12 és 4 évesek.

 Aki Yanazwa 35 éves egyedülálló anya, Tokióban él. A helyi közgyűlés tagja, és munkatársaival azon fáradoznak, hogy a dolgozó anyák számára elfogadhatóbb körülményeket teremtsenek. Japánban, ahol a politika és az üzleti élet elsősorban a férfiak terepe, ez egyáltalán nem szokványos dolog.

A 40 éves Jamila Amin az iraki Erbilből küldött képeket. 12 éve házas, három lány édesanyja. Korábban tanítónő volt egy általános iskolában. Ma már háztartásbeli, férje családjával élnek.

Josie egyedülálló anya Hongkongban. Háztartási munkából él, keresetével a Fülöp-szigeteken élő családját támogatja. 7 éves kislányát csak akkor látja, amikor Skype-on beszélnek egymással.

A projektben részt vevő összes anya történetét megtalálhatjátok itt.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top