Család

Saját spermáját használta megtermékenyítésekhez egy spermabank vezetője

Egykori holland lombikbébik követelik egy spermabank volt igazgatójának DNS-tesztjét, szerintünk ugyanis ő az apjuk. A gyanút az is erősítette, hogy az egyik lombikbébi nő barna szemű, holott a donornak kék szeme van, egy másik férfi pedig egyáltalán nem hasonlít a donornak tartott apjára.

Huszonhárom, mesterséges megtermékenyítés révén született holland állampolgár követeli bíróságon egy spermabank nemrégiben elhunyt volt igazgatójának DNS-tesztjét, akiről azt feltételezik, hogy ő a biológiai apjuk. Szülők és gyermekeik azzal vádolják az április elején elhunyt szakorvost, hogy a spermabankból kiválasztott minta helyett a saját spermáját adta a megtermékenyítéshez.

Jan Karbaat, a Rotterdam közelében működött klinika egykori igazgatója azt állította, hogy 60, mesterséges megtermékenyítés révén fogant gyermek biológiai apja. A felperesek azt kérték, hogy vegyenek DNS-mintát a volt igazgatótól, hogy összehasonlíthassák az övékével.

Az elhunyt orvos feleségének ügyvédje, Lisette de Haan azt hangoztatja, hogy egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy Jan Karbaat maga lett volna a donor, és magánélet tiszteletben tartásához való jogra hivatkozik.

Saját spermáját használta megtermékenyítésekhez egy spermabank vezetője

A mesterséges megtermékenyítés úttörőjének számító orvos végrendeletében meghagyta, hogy a halála után nem vehetnek tőle DNS-mintát. Karbaat meghamisította a spermadonorok adatait, szűrővizsgálatait és leírását, és a donoroknak az általánosan elfogadott hatnál jóval több gyermekük volt.

Ítélethirdetés a perben június 2-án várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top