Család

2030-ra már nem lesz minden hónapra nyugdíjunk

Szomorú képet fest a nem túl távoli jövő nyugdíjrendszeréről egy szakértő, aki szerint 2030-ra nagy gondban lesz az ellátórendszer, ha nem történik valami változás.

Bár a jelenlegi nyugdíjrendszer egyensúlyban van, tizenhárom év múlva már csak 9 havi nyugdíjra lesz elég a dolgozóktól levont nyugdíjjárulék. További gond, hogy jelenleg egymillió munkavállaló csak minimálbérre van bejelentve, így nekik az ezek után járó havi 30-50 ezer forintnyi nyugdíjból kellene megélniük később – írja a Napi.

Farkas András, az Aegon Magyarország nyugdíjszakértője elég borús képet fest a nyugdíjrendszer közelgő harminc évéről. Szerinte csak három járható út lesz a jövőben: vagy marad az állami nyugdíjrendszer, vagy a gyerekeknek kell eltartaniuk a szüleiket, vagy előrelátó módon pénzt teszünk el idős korunkra.

Farkas szerint nincs jövője az állami nyugdíjrendszernek, mert azt a demográfiai hullám elsöpri. 2016-ban a magyar népesség 18,28 százaléka volt nyugdíjas. 2041-re viszont már 28 százalék, 2060-ra 33 százalék lesz az időskorúak aránya. Az ő ellátásukra nem kevés pénzre van szükség, hiszen az egészségügyi kiadások kétharmadát most is a 65 év felettiekre költi az állam. A terheket pedig az aktív dolgozók viselik.

Ha csökken a járulékfizetők száma és a járulék mértéke, ellenben nő a nyugdíjasok száma, akkor az óhatatlanul a nyugdíj csökkenésével fog járni. Aki nem előtakarékoskodik, azt a gyerekei kénytelenek eltartani, vagy unokáin hajtja majd be peres úton az ápolás költségeit az öregotthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top