Család

Ekkor hagyják el a szülői fészket a fiatalok

Az európai országokban végzett felmérés érdekes eltéréseket mutat. Sőt, az is kiderült, a fiúk minden országban tovább maradnak a szüleik nyakán. Nálunk is.

Az Eurostat friss tanulmányából kiderül, az Európai Uniós oszágokban 2015-ben átlagosan 26,1 év volt az a korhatár, amikor a gyerekek kirepültek a szülői házból. Ez tehát az átlag, az egyes országokra vetített felmérés kicsit más képet mutat.

A leghamarabb az észak-európai országok fiataljai önállósodnak. Svédországban a gyerekek még be sem töltik a 20. életévüket (19,7 év), de Dániában és Finnországban (21,1 év és 21,9 év) is nagyon fiatalon költöznek el otthonról.

Érdekes megfigyelés, ahogyan haladunk északról dél felé, úgy nő az igény a szülői gondoskodásra. A skandináv országokat Luxemburg (23,1 év), Észtország (23,6 év), Hollandia (23,7 év), Németország (23,8 év) és Franciaország (23,9 év) követik. 

Az Eurostat felmérése alapján Magyaroszág a középmezőnyben végzett, átlagosan 27,5 évesen költöznek el a fiatalok a szülői házból. A legtovább a máltaiak élvezik az anyai és apai gondoskodást, ők átlagban 31,1 éves korukig várnak az elköltözéssel. Nem sietnek kirepülni a szülői fészekből a szlovákok (30,9 év), az olaszok (30,1 év), a görögök (29,4 év), a spanyolok (29 év), a portugálok (28,9 év) és a bolgárok (28,7 év) sem.

Az Index azt is megtudta, komoly eltérések adódnak a férfiak és a nők között. A felmérés alapján a fiúk ugyanis áltagban jóval tovább élvezik a szülői gondoskodást, és így később válnak önállóvá a lányokhoz képest. A magyar nők 26,3 éves korukban költöznek el otthonról, a fiúk ugyanezt áltlagosan 28,6 évesen teszik meg.

Az északi országok fiataljai költöznek el legkorábban, a déliek pedig legkésőbb
Az északi országok fiataljai költöznek el legkorábban, a déliek pedig legkésőbb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top