Család

Összefogtak a szülők, nem kerülnek az egyházhoz az iskolák

Sem a zuglói Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, sem pedig a józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola nem kerül az ortodox egyházhoz, miután az iskolába járó gyerekek szülei egyértelműen jelezték, nem kérnek az egyházi fenntartásból.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szerette volna átvenni az intézményeket. Ez abban az esetben történhetett volna meg, ha a szülők több mint 50 százaléka igennel szavaz az átvételre a héten megtartott szavazásokon. A Magyar Nemzet értesülései szerint azonban ez nem teljesült.

Pontos adatok a városliget iskoláról érhetők el: itt 630 érvényes szavazatból mindössze hárman szavaztak az ortodox egyházi fenntartás mellett. A józsefvárosi iskolába szintén leszavazták az új fenntartót.

Az átvétel ötlete kezdetektől indulatokat váltott ki a szülőkből. A városligeti iskola szülői közössége több mint félezer aláírást gyűjtött azért, hogy a fenntartóváltásról szóló szavazást meg se rendezzék, a józsefvárosi tantestület pedig állásfoglalásában jelezte, hogy elutasítják az ötletet. Az érintett kerületek önkormányzatai sem támogatták az átvételt. 

Az ortodox egyház tavaly decemberben kötött megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával a közfeladat ellátásának átvételéről, ennek keretében öt iskolával kapcsolatban kaptak lehetőséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top