Család

Döntött a bíróság: a szülők akarata ellenére lekapcsolják gyermeküket a gépekről

A londoni bíró nehéz szívvel, de úgy döntött, a nyolc hónapos kisfiúnak egyedül az szolgálja érdekeit, ha nem tartják őt mindenáron életben.

A kétségbeesett brit édesanya, Connie Yates és férje, Chris Gard még március elején fordult a bírósághoz, mikor kiderült, az orvosok lemondtak gyermekükről, aki egy ritka veleszületett rendellenességben, az úgynevezett mitokondriális depléciós szindrómában szenved.

Döntött a bíróság: a szülők akarata ellenére lekapcsolják gyermeküket a gépekről

A betegség miatt a nyolc hónapos kisfiú izmai minden nappal egyre gyengébbek lesznek, így mostanra már kizárólag a gépek tartják életben őt. “Charlie ki tudja nyitni a száját, mozgatja a karocskáit és a szemeivel tartja velünk a kapcsolatot” – nyilatkozta a BBC brit hírcsatornának az édesanya, aki meg van győződve róla, hogy amíg nem merítettek ki minden lehetőséget a gyógyulásra, fiának igenis joga van élni.

Connie és férje abban bízott, hogy a bíróság kedvező döntése után bejuttathatják Charlie-t egy kísérleti kezelésre, amit Amerikában végeznek. Csakhogy a bíróság tanúként idézte be a kísérletet végző orvost, aki elismerte, Charlie esetében nagyon kicsi az esélye annak, hogy a kezelés eredményes legyen. “Ettől függetlenül szívesen kezelném a kisfiút, ha a szülők elő tudják rá teremteni a szükséges összeget” – tette még hozzá az orvos.

Döntött a bíróság: a szülők akarata ellenére lekapcsolják gyermeküket a gépekről

Az ügyben eljáró bíró az eljárás végén végül a kórház munkatársainak adott igazat. Indoklásában kiemelte, Charlie kísérleti kezelése egyedül az orvostudománynak lenne hasznára, és a kisfiút szükségtelen fájdalomnak tenné ki, ezért nem támogatja azt. Francis bíró emellett hozzátette azt is, a nyolc hónapos gyermeket egyedül az szolgálná, ha szülei beletörődnének az elfogadhatatlanba, és elengednék őt, épp ezért engedélyezi a Great Ormond Street Kórház munkatársainak, hogy levegyék őt a gépekről. A szülők akarata ellenére is.

Olvass még többet a témában az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top