Család

Így veszekednek a boldog párok

Sokan hajlamosak kétségbeesni, ha feltűnik a párkapcsolatban az első konfliktus, pedig ez még nem jelenti azt, hogy nem egymásnak valók a párok, és sosem lesznek boldogak egymás mellett.

Lehet, hogy azért esnek kétségbe, mert olyan családban nőttek fel, ahol nem nyíltan vitáztak a szülők, emiatt aztán nem tanulhatták meg, hogyan kell helyesen kezelni a konfliktusokat. Dr. Deborah McFadden párterapeuta azonban arra hívja fel a figyelmünket, hogy rendkívül fontos, hogy a vitáinkat hogyan rendezzük le párkapcsolatban, főleg egy házasságban. Ahhoz, hogy egészséges, jól működő kapcsolatunk legyen, fel kell ismernünk, hogy konfliktus közelít, és hogy legyen tervünk, hogyan tudjuk minimalizálni a károkat a viták során. A szakértő ehhez írt pár hasznos tanácsot.

1. Semmiképp ne kerüld el a konfliktust.

A pároknak tudniuk kell egymásról, hogy mi a másik problémája, mi miatt mérges vagy sértett. Akik sikeresen kezelik a párkapcsolati konfliktusaikat, azok átbeszélik a problémákat úgy, hogy nem hibáztatják a másikat a saját érzéseikért. Ha minden apróságról beszélnek, akkor nem tudnak a gondok a fejükre nőni és nagyobb problémává dagadni.

2. Addig vitáznak, amíg meg nem oldják a problémát.

Lehet, hogy ez oda vezet, hogy úgy tűnik, folyton veszekednek, de igazából az nem veszekedés, csupán véleményegyeztetés, ha mindketten a megoldáson dolgoznak.

Így veszekednek a boldog párok

3. Amikor a boldog párok vitáznak, nem beszélnek egymással tiszteletlenül.

Figyelembe veszik a másik érzéseit és gondolatait akkor is, ha épp náluk van a szó, nem az a céljuk, hogy megalázzák a párjukat.

4. Nyitottak és őszinték egymással.

Nem válaszolják azt, hogy “semmi” arra a kérdésre, hogy “mi a baj?”. Ha valami zavarja őket, akkor azt elmondják a másiknak, mert tudják, hogy muszáj őszintén kommunikálniuk egymással, ha azt akarják, hogy megoldódjon a konfliktus.

5. Nem feltételezik, hogy a másik tudja, mit éreznek.

Nem túl igazságos úgy viselkedni, mintha azt várnánk a párunktól, hogy gondolatolvasó legyen és oldja meg a problémáinkat. Egy egészséges párkapcsolatban nem mennek bele abba a zsákutcába a párok, hogy a másiknak “tudnia kellett volna”.

6. Nem engedik, hogy a dühük átvegye az irányítást.

Igyekeznek úgy megoldani a konfliktusokat, hogy a harag ne nőjön akkorára, ami már falat húzna kettőjük közé. Szem előtt tartják, hogy egy csapatban játszanak, nem egymás ellen, és tudják, hogy teljesen normális, hogy néha nem értenek egyet, ettől még nem szeretik egymást kevésbé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top