Család

19 családtagját vesztette el a szíriai vegyifegyver-támadásban

A hat évvel ezelőtt kirobbant szíriai polgárháború egyik legsúlyosabb támadásában gyakorlatilag kiirtották a teljes nagy családját ennek a 13 éves fiúnak.

Hetvenen biztosan meghaltak a CNN jelentése szerint a keddi, vegyi fegyver bevetésével véghez vitt légi támadásban Szíriában, de ez a szám valószínűleg emelkedni fog. Az Idlíb nevű tartományban, a felkelők kezén lévő Han Sejkún településen követték el a légicsapást, és vélhetőleg az alattomosan ölő, színtelen, szagtalan, szarin nevű ideggázzal öltek civil embereket, köztük rengeteg gyereket.  Az ellenzék a damaszkuszi kormányt vádolja a gáztámadással, a Bassár el-Aszadhoz hű erők viszont tagadják, hogy vegyi fegyvert vetettek be, az azonban biztos, hogy a szíriai polgárháború egyik legsúlyosabb támadásáról van szó. 

A CNN riportere meglátogatott egy a Törökország déli határán létesített kórházat, ahova a támadás után nagyjából harminc szír túlélő menekült, és ebben a kórházban találkoztak a 13 éves Mazin Yusiffal is. A fiú elmesélte, hogy kedden reggel fél 7-kor volt a légi támadás, látta, ahogy a nagyapjának házába is belecsapódik egy bomba. Mezítláb átrohant a nagyszülőjének segíteni, aki fuldoklott, majd a fiú szeme láttára halt meg. Ezután Mazin rosszul lett, és elájult. 

A következő, amire emlékszik, hogy teljesen meztelenül ébredt fel a török reyhanli kórházban, ekkor tudta meg, hogy nemcsak a nagyapját vesztette el a támadásban, de az unokatestvéreit és azoknak a gyerekeit is. Összesen 19 családtagja lett áldozata a két nappal ezelőtti támadásnak, a nagymamája azonban egyelőre életben van, őt is ugyanabban a kórházban ápolják, ahol Mazint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top