Család

Ő Ivanka Trump, akit apuci beültetett a Fehér Házba

A 45. amerikai elnök legidősebb lánya hivatalosan is amerikai közalkalmazott lesz, miután elfogadta a felkérést, hogy elnöki tanácsadóként dolgozzon. Ismerkedj meg közelebbről Ivanka Trumppal és családjával!

A 35 éves Ivanka Trump 1981. október 30-án, Donald Trump első házasságából született. Édesanyja a cseh származású korábbi modell, Ivana Trump (lánykori nevén Ivana Zelníčková). Szülei 1991-ben váltak el, két testvére van, Donald Jr. és Eric, valamint két féltestvére, Tiffany és a legfiatalabb Trump gyerek, a tízéves Barron.

Tizenöt éves koráig a manhattani Chapin School tanulója volt, ám ezután szülei beíratták a Connecticutban található Choate Rosemary Hall nevű bentlakásos magániskolába. Ivanka később úgy jellemezte ezt az iskolát, mint egy börtönt, amely szigorú és unalmas volt, miközben New York-i barátai folyamatosan bulizhattak.

Érettségi után a Georgetown Egyetemre iratkozott be, ahonnan két év után távozott, és a Wharton Business School hallgatója lett. 2004-ben itt szerezte közgazdasági diplomáját. Ezután rövid ideig a Forest City Empires nevű ingatlanokkal foglalkozó cégnél dolgozott, mielőtt 2005-ben csatlakozott apja vállalkozásához, ahol ingatlanok felvásárlását irányította.

Ivanka Trump az USA jelenleg talán legbefolyásosabb nője
Ivanka Trump az USA jelenleg talán legbefolyásosabb nője

Mindössze 26 éves volt, amikor saját üzleti vállalkozásba is kezdett a Trump Organizationnél folytatott munkája mellett: 2007-ben partneri megállapodást kötött a Dynamic Diamond Corp. nevű gyémántforgalmazóval, és megalapította Ivanka Trump Fine Jewelry nevű ékszercégét, amelynek első áruházát Manhattan egyik legfelkapottabb részén, a Madison Avenue-n nyitotta meg. Az ékszerek mellett más divatárukat is piacra dobott saját neve alatt, többek között ruhákat, táskákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. A márkát több kritika érte, amiért más tervezők munkáit koppintja, illetve felszólalt ellene az amerikai állatvédő szervezet, a PETA is, amiért nyúlszőrt használt egyes termékein. Ennél egy fokkal pikánsabb, hogy az amerikai munkahelyek védelmét minden – még a környezetvédelem és a klímaváltozással kapcsolatos rendelkezések – fölé helyező apai politika ellenére egy 2016-os elemzés szerint Ivanka termékeinek nagy része külföldön készül. Nem mintha ez ne lenne igaz az apja nevét viselő árucikkek jó részére. A tavalyi év nagy port kavaró ügye volt, amikor a híres amerikai áruház, a Nordstrom kidobta kínálatából Ivanka Trump termékeit

Fiatalabb korában Ivanka modellkedéssel is foglalkozott, 1997-ben jelent meg először a Seventeen című magazin címlapján, ezután pedig olyan divatmárkákkal dolgozott együtt, mint a Versace, a Tomy Hilfiger vagy a Thierry Mugler. Korábbi egyeteme 2012-ben a Joseph Wharton Young Leadership díjjal tüntette ki, amiért “már korai karrierje során komoly vezetői képességekről tett tanúbizonyságot”.

Később belekóstolt a tévézésbe is, természetesen apja oldalvizén, amikor 2006-ban zsűritagként ugrott be a Trump-birodalom egyik legsikeresebb realityshow-jába, a The Apprentice-be, 2010-ben pedig már férjével, Jared Kushnerrel tűnt fel a Gossip Girl című sorozat egyik epizódjában.
2009-ben könyvet is írt: The Trump Card: Playing to Win in Work and Life című művében a fiatal nőknek ad tanácsokat, hogyan legyenek sikeresek az életben. Tavaly nyáron bejelentette, hogy második könyvén is dolgozik, amelynek témája a vezető pozíciókban dolgozó nők és a siker lesz.

Már kinevezése előtt belefolyt a nemzetközi diplomáciába is - itt épp Angela Merkel német kancellárral beszélget
Már kinevezése előtt belefolyt a nemzetközi diplomáciába is – itt épp Angela Merkel német kancellárral beszélget

Politikai területen is igen aktív már egy ideje, igaz, mai szemmel nézve megmosolyogtatónak tűnik, hogy 2007-ben még Hillary Clinton kampányát támogatta adományokkal. 2015-ben azonban természetesen már édesapja mellett kampányolt, és már beiktatása előtt bekerült a leendő elnök legbelső bizalmi körébe. Több kritikát is kapott, amikor mindenféle kormányzati kinevezés nélkül vett részt olyan diplomáciai találkozókon, ahol fontos, az USA gazdaságát és külkapcsolatait érintő kérdésekbe nyerhetett betekintést.

Mivel mostohaanyja, Melania Trump férje beiktatását követően bejelentette, hogy legalább addig a család New York-i rezidenciáján tervez maradni, amíg a tízéves Barron Trump be nem fejezi az aktuális iskolaévet, felmerült a lehetőség, hogy helyette Ivanka töltse be a first lady szerepét. Ilyesmire korábban is volt már példa: Thomas Jefferson és Harry S. Truman is saját lányát nevezte ki erre a posztra, amit ilyen esetekben nem first ladynek, hanem White House Hostessnek hívnak.

Bár irodája már eddig is volt a Fehér Ház nyugati szárnyában, tegnap vált hivatalossá, hogy a legidősebb Trump lány valóban kormányzati alkalmazottként folytatja pályafutását mint elnöki tanácsadó. A kinevezést természetesen tiltakozás fogadta az amerikai ellenzék részéről, Ivanka Trump azonban sietett kijelenteni, hogy munkájáért nem vesz fel fizetést, illetve minden etikai és jogi elvárásnak eleget fog tenni. Hasonló szerepkörben dolgozik férje, Jared Kushner is, aki korábban ingatlanbefektetőként kereste a kaviárra és pezsgőre valót.

A nepotizmus árnyékában

Ivanka Trump kinevezése ellen többen azért tiltakoztak, mert feltételezésük szerint sérti az 1967-ben meghozott nepotizmus elleni törvényt, amely kimondja, hogy egyetlen közszolga sem – az elnöktől a szövetségi ügyintézőkig – vehet fel vagy nem léptethet elő senkit, akihez rokoni szálak fűzik.

A kiskaput az jelenti, hogy a törvény betűje szerint azok a kinevezettek, akik megsértik a törvényt, “nem jogosultak fizetésre”, mivel azonban mind Ivanka Trump, mind Kushner lemondott a juttatásokról, így kivonták magukat a következmények alól.

Az elnök emberei: Ivanka Trump és Jared Kushner a Fehér Ház kertjében
Az elnök emberei: Ivanka Trump és Jared Kushner a Fehér Ház kertjében

Az amerikai elnöknek a fenti törvény ellenére meglepően tág jogkörei vannak, amikor személyes tanácsadóit nevezi ki.

“Személyes stábjának kinevezésekor az amerikai elnök meglepően szabadon tevékenykedhet, ezt pedig a Kongresszus elfogadhatónak találta az elnöki hivatal igényeinek kielégítésére” – írta az ügyben Daniel Koffsky, az amerikai legfőbb ügyész egyik helyettese. Véleménye szerint a nepotizmusellenes törvény a végrehajtó intézményekre vonatkozik, a törvény szerint pedig a Fehér Ház nem minősül ilyen szervezeti egységnek.

Korábban George W. Bush, az USA 43. elnöke volt az, aki aktívan részt vett édesapja, George H. W. Bush (a 41. elnök) kampányában. Róla Kate Andersen Brower, a First Women: The Grace and Power of America’s Modern First Ladies című könyv írója azt mondta, “még ő sem vett részt olyan magas szintű tárgyalásokon”, mint Ivanka Trump.

“Jelentősen bonyolítja a helyzetet, ha olyasvalaki dolgozik az elnöki stábban, akit adott esetben nem lehet kirúgni, mert az elnök családtagja” – tette hozzá Andersen Brower.

Jamie S. Gorelick, Ivanka Trump ügyvédje szerint a legidősebb Trump lány apja “szemeként és füleként” fog működni, hogy olyanok véleménye is eljusson az elnök fülébe, akikkel sűrű programja miatt nem áll módjában találkozni. Emellett olyan területekkel fog foglalkozni, mint például a nők részvétele a természettudományos és tudományos (S. T. E. M.) szakmákban. Ennek népszerűsítése érdekében nemrég bejelentette, hogy ötéves lányával együtt idén nyáron részt vesz egy szoftverfejlesztői, programozói képzésen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top