Család

Tiltakoznak a pedagógusok a lövészet iskolai oktatása ellen

Bevezetné a kormány a küzdősportoktatást és a lövészetet is a testnevelésórákon. Ezzel színesítenék az eddigi repertoárt, a labdajátékok rovására. A Pedagógusok Szakszervezete a gyerekek militarizálásáról beszél.

A Pedagógusok Szakszervezete felhívja a szülők figyelmét arra, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva még a kötelező sorkatonai szolgálat alatt is meg lehetett tagadni a lőfegyver használatát. Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint a kormány lövészet bevezetéséről szóló ötlete alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért a pedagógusok tiltakoznak ellene.

Semmilyen értesítést nem kaptak a szakmai szervezetek a kormánytól a legújabb oktatással kapcsolatos ötletről, erősítette meg Szüdi János oktatási szakértő az NLCafénak. Mivel a köznevelési törvényben semmiféle egyeztetési kötelezettség nincs, ezen már meg sem lepődnek a szakmai szervezetek.

A kormány ráncba szedi az ifjúságot, még fegyvert is adnak az iskolások kezébe

Ez egy sokadik olyan ötlet, amiről nem tudni, hogy lesz-e belőle valami vagy sem: bedobták már a kilenc évfolyamos általános iskolát is, a nyári szünet megrövidítését, a 30 perces alsós tanóra-hosszat és még sorolhatnánk sok mindent, ami csak az utóbbi időben látott napvilágot. Ez arról is árulkodik, hogy nincs koherens elképzelés az oktatás átalakításáról, bár abba a keresztény nevelésbe, amelyről Csépe Valéria miniszteri biztos nyilatkozott, még ez is belefér. A 2019-tól bevezetendő Nemzeti alaptanterv fontos elemei közé tartozik majd a nemzeti identitás megerősítése, valamint a hit- és erkölcstan hangsúlyosabb szerepe is. Szerintem csak az oktatás komoly problémáiról akarják ezekkel az ötletekkel elterelni a figyelmet, és a rossz döntésekről: például a felső tagozatok megszüntetéséről a kistelepüléseken és a központokba tömörítéséről.  

Az ötlet egyébként ijesztően hasonlít a Horthy-korszak levente mozgalmára vagy a szocializmusban a honvédelmi nevelésre. Tavaly decemberben törvénybe iktatták, hogy a Honvédelmi Sportszövetség vegyen részt a köznevelésben, vagyis még az is elképzelhető, hogy ennek a lövészet és a küzdősportok bevezetése az iskolai testnevelés órákon lesz a következménye. Volt már olyan ötlet is egyébként, hogy legyen minden intézményben ló, vagyis lehet, hogy nyíllal lóhátról lőnek majd a gyerekek… Mivel van egy lőtérfejlesztési programja is a kormánynak, amelynek keretében a következő három évben 197 lőteret építenének Magyarországon, összesen 27 milliárd forintból, ezért azt gondolom, hogy valakinek ez jó üzlet lesz, megéri nekilátni. Vagy lehetséges, hogy a mindennapos testnevelés feltételeit így teremtik meg?” – tette fel a költői kérdést a PSZ oktatási szakértője.

A tervezet készítői egyébként megjegyzik: a lövészetet nem szükséges olyan hangsúllyal és óraszámban tanítani, mint például a karatét, a dzsúdót vagy a grundbirkózást. Az iskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy bővítik-e a sportlövészettel a testnevelésórák tananyagát, de a lehetőséget a kormányzat ettől függetlenül minden gyereknek biztosítaná. Az új sportágak iskolai bevezetéséhez szükséges kerettanterv már júniusra elkészülhet, bevezetése pedig a Nemzeti alaptanterv 2019-re tervezett módosításával együtt várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top