Család

Minden, amit az anyasági támogatásról tudnod kell 2017-ben

A babavárás örömteli időszak, de a sok szép pillanat mellett komoly anyagi megterhelést is ró a szülőkre, ezért nem árt, ha a megfelelő színű tapéta vagy kiságy kiválasztása mellett a várandósság időszakában az alanyi jogon járó anyasági támogatásról is kimerítően tájékozódunk.

 Az anyasági támogatás előző évi feltételeihez képest lényegi változás nem történt ugyan, azért nem árt, ha átnézzük, mi a menete, illetve a feltétele 2017-ben az anyasági támogatásnak.
Az állam az anyasági támogatással, Európa más országaihoz hasonlóan, szeretné támogatni a gyermekvállalást. Fontos tudnivaló még, hogy az anyasági támogatás a cseddel vagy a gyeddel ellentétben alanyi jogon jár, nem kötött biztosítotti vagy korábbi munkaviszonyhoz.

Az anyasági támogatás feltételei

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, minden gyermek után jár. Összege 2017-ben 64 125 Ft (a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a), ikrek esetén 85 500 Ft.
Jogosult az anyasági támogatásra:

  • Az az édesanya, aki várandóssága alatt legkevesebb négy alkalommal részt vett terhesgondozásonKoraszülés esetén elegendő egy alkalmat is igazolni. A támogatás halva születéskor is igényelhető.
  • Az az örökbefogadó szülő, aki a gyermek születését követő 6 hónapon belül engedélyt kapott a hivatalos örökbefogadásra.
  • Az a gyámszülő, aki a születést követő 6 hónapon belül hivatalosan is gondozásába veszi a gyermeket.

Anyasági támogatásból kizáró okok:

  • Ha a vér szerinti szülők még a gyermek megszületése előtt lemondanak róla és hozzájárulnak örökbe adásához. Ha ezt a születést követő 6 hónapon belül visszavonják, jár a támogatás.
  • Ha a gyermeket, megszületését követően, a gyámhatóság kiemeli az eredeti családjából és állami gondoskodásba veszi. Persze ha a baba 6 hónapon belül visszakerül vér szerinti szüleihez, a támogatást meg lehet igényelni.
Minden, amit az anyasági támogatásról tudnod kell 2017-ben

 Az anyasági támogatás igénylésének menete

FONTOS! Az anyasági támogatást a gyermek megszületését követő fél éven belül meg kell igényelni, különben elvévül. Az igénylést a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár megyei igazgatóságánál, vagy a munkahelyen, ha az tb-kifizetőhely, kell igényelni az alábbi dokumentumok bemutatásával:

  • kérelem anyasági támogatás megállapítására című formanyomtatvány kitöltve;
  • édesanya/igénylő személyi igazolványa, lakcímkártyája, tajkártyája és adóazonosító igazolványa;
  • gyermek születési anyakönyvi kivonata, illetve annak másolata, tajkártyája;
  • és orvosi igazolás a terhesgondozáson való részvételről (a terhesgondozási kiskönyv).
  • A beadást követő 8 napon belül az Államkincstár vagy a tb-kifizető munkahely köteles az igénylést elbírálni, és kiutalni azt a megadott számlaszámra vagy lakcímre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top