Család

Tiniket vett rá az öngyilkosságra a netes halálcsoport

Tini lányokat vett rá az egyik közösségi hálón működő halálcsoport, hogy öngyilkosságot kövessenek el. A tinik engedtek a rábeszélésnek, a 14. emeletről ugrottak a halálba.

A két 15 év körüli tinilány vasárnap ugrott ki a Kelet-Szibériában található Uszty-Ilimszk település egyik házának 14. emeletéről. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a két 9. osztályos lány a VKontakte – a Facebook orosz megfelelője – közösségi portál egyik “halálcsoportjának” tagja lehetett.

Az orosz közösségi oldal már elkezdte zárolni azon felhasználóinak az adatlapját, akiknél a “halálcsoportokkal” kapcsolatba hozható kommenteket és bejegyzéseket találnak. A tizenévesek öngyilkosságának ügyével kapcsolatban tavaly november óta előzetes letartóztatásba került az egyik ilyen csoport Filipp Liszként ismert adminisztrátora. A férfi ellen, akinek igazi neve Filipp Bugyejkin, hivatalosan is vádat emeltek. A nyomozók adatai szerint az öngyilkosságra bujtó férfi tevékenysége eddig legalább húsz fiatalkorú áldozatot követelt Oroszországban.

A “halálcsoportok” oldalaira bejelentkező tiniket kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban rendelkeznek-e öngyilkossági hajlammal. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban, vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak, a gyerek készen áll az öngyilkosságra, személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik tinédzserrel, mindezekre egyetlen megoldás létezik, az pedig az öngyilkosság

 

Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top