Család

Így nevelj udvarias gyereket!

Rengetegszer halljuk panaszkodni az idősebbeket, hogy "mennyire udvariatlanok a mai fiatalok", és bár kérdéses, hogy az udvariasság tényleg a bekecshordással együtt halt-e ki, azért nem árt megnézni, hogy mi is a titka az udvarias gyerek felnevelésének.

1. A jó modor otthon kezdődik

Tudjuk, hogy mi az egész napos kényszervigyor után otthon pont hajlamosak vagyunk lelazulni egy kicsit, de igenis legyen meg a “kérem”, a “köszönöm” minden családtag között. Az első és legfontosabb, hogy otthonról tanulja el az udvariasságot a gyerek.

2. Tiszteletet a gyereknek!

Ha azt várjuk a gyerekektől, hogy tiszteletteljesen beszéljenek másokkal, mi is adjuk meg a nekik járó tiszteletet! Gondoljunk csak bele, hányszor utasítgatjuk naponta a gyereket: “tedd le, pakold el, ne játssz az étellel!” – tegyük hozzá, hogy kérlek, legyünk mi is nyugodtak és udvariasak velük.

3. Nem harmadik kerék

Mikor (végre) felnőtt társaságban vagyunk, nagy lehet a kísértés, hogy a gyereket száműzzük egy sarokba, és végre beszélgessünk olyanokkal is, akiknek nem az orrlyukba felhelyezhető tárgyaknál merül ki az aktuális érdeklődési köre. De a gyereknek egyáltalán nem tesz jót, ha feleslegesként, harmadik kerékként kezeljük őt – épp azért nem fog viselkedni a társaságban, hogy így hívja fel magára a figyelmünket!

Így nevelj udvarias gyereket! 

4. Felkészülni a közösségi életre

Ha a gyerek játszótérre, ottalvásra vagy más közösségi eseményre megy, nyugodtan leülhetünk vele beszélni, hogy mik az adott helyzetre vonatkozó szabályok. Ha pedig mégis megtörténne valami baki, nem szabad azonnal elrángatni a gyereket és dühösen hazavinni, egyszerűen elmagyarázzuk, hogy nem szép dolog homokot szórni a másik hajába, és kérjünk tőle azonnal bocsánatot!

5. Fokozatok a büntetésben

Arra is fontos odafigyelni, hogy milyen “skálán” szidjuk meg a gyereket – a büntetés, a szidás legyen arányos a tett súlyával. Csúnyán beszélni vagy megütni valakit nem ugyanaz a tészta, épp ezért ne is legyen ugyanaz a reakciónk.

 

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top