Család

Karikagyűrűtrend: egyediségre utaznak a magyar párok

Készülhet sárga, fehér, rozé aranyból vagy akár titániumból, lehet egyforma vagy különböző a gyűrűpár két tagja, a lényeg, hogy legyen benne valami különleges. Erre vágynak a házasulandók, ha karikagyűrűről van szó. Egyébként nem is mindig karika...

Húsz éve nem mondták ki olyan sokan a boldogító igent, mint 2016-ban. A házasság legfőbb szimbóluma, a karikagyűrű azonban sokat változott ennyi idő alatt. Míg szüleink idejében legtöbben egyszerű, sárga arany gyűrűt választottak, ma már különlegesebb megoldásokra vágynak a fiatalok.

Az önmagába visszatérő vonal, a végtelen szimbóluma: a karikagyűrű. Ez jelképezi a szerelmesek összetartozását több ezer éve. Már az ókori Egyiptomból származó régészeti leletek is tanúskodnak arról, hogy a szerelmespárok karikagyűrűt viseltek a gyűrűsujjukon. Azért éppen itt, mert úgy gondolták, hogy a negyedik ujj csücskéből indul egy véna, ami közvetlen összeköttetésben van a szívvel – ez a vena amoris legendája. Bár ezt a mesét nem mindenki ismeri, de a karikagyűrű máig az összetartozás szimbóluma.

Akik a piaci lehetőségekből derekas ízelítőt akartak szerezni, azok megtehették ezt Papp László Sportarénában rendezett téli Esküvői kiállításon, ahol  a több száz kiállító között csaknem húsz ékszerkészítő termékkínálatába is bepillantást nyerhettek az esküvőre készülő párok. Azt a legtöbb ékszerész megerősítette, hogy a párok többsége különlegességre, egyediségre utazik. Olyannyira, hogy vannak, akik nem is aranyból készíttetik a karikagyűrűjüket, hanem valamilyen különlegesebb fémből.

Akik különlegesebb anyagból készült gyűrűre vágynak, például titán, platina vagy damaszkolt acél ékszerre, azok hamar rá szoktak találni Zsendovics Gergely munkáira. Ha valaki a titánt választja, annak három oka lehet: a fém aranynál kedvezőbb ára, az, hogy antiallergén, illetve ha történetesen ez tetszik meg valakinek – tudjuk meg az ötvösmestertől. Nem mindenki ragaszkodik ahhoz sem, hogy a gyűrűpár férfi és női tagja egyforma legyen, ahhoz viszont annál inkább, hogy a két gyűrű valahogyan rímeljen egymásra – legyen az a gyűrű eltérő vastagsága, a belevésett dátum vagy éppen a gyűrűk színe. Zsendovics Gergelynél egyre népszerűbbek a különleges anyagból készült, fekete színű karikagyűrűk, illetve sokan a magyaros motívumkincsből szeretnének viszontlátni valamit az ékszeren, például tulipánt vagy más növényi motívumot. Sokszor nem is a karika forma az, ami megtetszik a pároknak, hanem inkább szögletes fazont választanak. Ezt egyébként általában a gyűrűkkel kevésbé szoros kapcsolatot ápoló férfiak is szívesebben viselik – mondja a szakember.

Megnézem
Összes kép (1)

Fotók: zsendovics.com

Az arany őrzi vezető szerepét

A legtöbben azonban még most is az aranygyűrű mellett döntenek, de ezen belül a lehetőségek száma óriási, ma már nincs olyan meredek elképzelés, amire nemet mondanának az ékszerészek. Szinte csak fantázia kérdése, hogy mit szeretne az ifjú pár. Változatos színekben – fehéraranyból, óaranyból, illetve a manapság egyre népszerűbb rozé aranyból, illetve ezek kombinációjából is készülhet az ékszer. Lehet a felületkezeléssel is játszani – léteznek nagyon szép matt és fényes gyűrűk is, és egyre többen kérnek követ a gyűrűjükbe.

A karikagyűrű kiválasztásánál három fontos szempontot mindenképp érdemes szem előtt tartani:

  • legyen olyan, amilyet tényleg magáénak érez az ember, hiszen ideális esetben egy életen át hordani fogja,
  • legyen a gyűrű kényelmes,
  • és elég vastag ahhoz, hogy hosszú éveken át bírja a használatot.

Tudomásul kell venni, az aranyékszer alaptulajdonsága, hogy kopik, ezért aztán hosszú távon nem érdemes túlságosan vékony, 5-6 grammnál könnyebb gyűrűt csináltatni – mondja Virág László ékszerkereskedő. Egy egyszerűbb pár aranygyűrű már 120 ezer forinttól elérhető, a határ pedig a csillagos ég. Van, aki fél-egymillió forintot is rászán arra, hogy álmai gyűrűje tündököljön az ujján.

A rozé arany kétségtelenül nagy divat lett az utóbbi években, de nem önmagában, hanem inkább fehér és sárga arannyal kombinálva kérik a gyűrűt a párok. A kombinációnak megvan az a nagy előnye is, hogy többféle garnitúrával harmonizál, jobban hordható. Ha egyszínű gyűrűről van szó, akkor a fehér arany az, amit nagyon kedvelnek manapság a fiatalok. A női gyűrűket szeretik kővel feldobni – ilyenkor is érdemes cirkónia helyett briliáns vagy apró gyémántkövet választani, mert ezek szebbek és tartósabbak is, és vannak olyan kicsi méretűek, amelyek azért nem taszítanak romlásba egy szerényebb jövedelmű háztartást sem.

Megnézem
Összes kép (1)

De ha már kövek: a másik véglet az – és ezt is rengetegen választják mostanában –, aki a gyűrűpár női tagját körbekövezteti. Ilyenkor a férfi gyűrű nyilván teljesen más, de anyagában ugyanolyan színű szokott lenni – mondja Virág László. Vannak viszont párok, akik színben és fazonban is eltérő gyűrűt kérnek, de a többség azért azt szereti, mikor a férfi és a női gyűrű, ha nem is teljesen egyforma, de legalábbis hasonlít egymásra.

A párok többsége egyébként általában valamilyen többé-kevésbé pontos elképzeléssel érkezik az ékszerészhez. Ez persze sokat változhat, hiszen egy interneten talált fotó lehet nagyon látványos, de nem biztos, hogy a saját kezünkön is ugyanolyan jól mutat a tökéletesnek gondolt ékszer. A gyűrűt éppen úgy fel kell próbálni, ahogy egy új ruhát is, hogy kiderüljön, tényleg ránk szabták-e.

Sokan vannak, akik vésett mintával kívánják az aranygyűrűjüket egyedivé tenni, ami lehet nagyon mutatós, viszont megvan az a hátránya, hogy ha változik az évek során a kézméret, és később tágítani kell a gyűrűt, akkor a minta torzulhat, nehéz ezeket a gyűrűket igazán szépen méretre igazítani – mondja a szakember.

Nem lehet eleget beszélni arról, milyen fontos, hogy a gyűrű mérete megfelelő, kényelmes legyen. Utóbbi szempontnak leginkább azok a gyűrűk felelnek meg, melyek belső felülete domború, ezek jobban hordhatók. Ha a méretet sikerül eltalálni, és a gyűrű komfortos a kézen, akkor még az ékszerekkel kevésbé kedvelő urak is egy-két nap alatt megszokják a viselését.

És még egy dolgot érdemes megfontolni: a mai világ a pillanatról szól, a többség szeretné megmutatni, milyen fényes esküvőt tud csinálni, és ezért inkább a gyűrűn spórolnának. Pedig nem érdemes. Olyan ékszer ez, amit egy életen át viselni tervezünk, s ha már így van, legyen olyan, ami minden szempontból tökéletes most, és vélhetően az lesz évtizedek múlva is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top