Család

500 ezres kártérítést kaphat a rendőrségre bevitt kismama

A hét hónapos kismamát a hajnali két órakor vitték a rendőrségre, de csak reggel nyolc órakor hallgatták ki. Hét évvel a történtek után a bíróság 500 ezer forintos kártérítést ítélt meg az asszonynak.

A rendőrök 2010. március 1-jén hajnalban vitték be a hét hónapos terhes kismamát a rendőrségre. Gyanúsítottként hallgatták volna ki, de napközben nem találták otthonában, ezért döntöttek az éjjeli intézkedés mellett. A nőt reggel 8 óráig várakoztatták, ekkor tisztázhatta magát, és távozhatott a rendőrségről. Az ellene kezdeményezett nyomozást is megszüntették.

A rendőrség a kismama fogva tartásakor több szabályt is megszegett, ami nem csupán a a nő állapotára vonatkozott. Ruházatát nem zárt helyiségben vizsgálták meg, hanem a folyosón. A kismamát orvos nem látta, mielőtt az előállító helyiségbe kísérték, a zárka pedig, ahol fogva tartották, rendkívül rossz állapotban volt.

A terhes nő panaszt tett, de a rendőrség csak azt ismerte el, hogy jócskán megvárakoztatták a kihallgatással. A kismama ügyét aztán a Kúria tárgyalta, míg végre a rendőrség 2014-ben azt is elismerte, több előírást hagytak figyelmen kívül.

A kismamának a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott segítséget. Kártérítési perében az elsőfokú bíróság az elhúzódó bizonyítási eljárást követően 500 ezer forint kártérítést ítélt. Az ítélet nem jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top