Család

Kiderült, miért hízol a szülés után

Nagyon sok nő úgy gondolja, a terhessége miatt hízik el. Egy vadonatúj kutatás bizonyította, a kismamamák a szülést követően híznak valójában, nem pedig a várandósság alatt.

Friss amerikai tanulmány mutatott rá, a kismamák hízásáért nem a terhesség okolható, hanem a gyerekneveléssel járó életforma és az életkor. A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható hízásával.

A kutatónő kollégáival közel 30 ezer egy-négy gyermeket szült nő adatait elemezték. Miközben sokan sohasem szerezték vissza a vissza szülés előtti alakjukat, a szülés után egy-két évvel később mért testsúlyuk szinte azonos volt azzal a súllyal, amelyet nagy valószínűség szerint akkor tartottak volna meg, ha nem szülnek gyereket.

A kutatók szerint hamis az az általános vélekedés, amely szerint a várandósság alatt fölszedett pluszkilók okozzák a tartós túlsúlyt. A tanulmány azt bizonyította, a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható, nem pedig a terhesség váltotta ki. Sok kismama, anya a túlterheltség miatt lemond a rendszeres mozgásról, és bizony az is igen gyakori, hogy a saját étkezésük mellett a gyerek tányérján maradt ételt is elfogyasztják.

Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 80 dekagrammot híznak az életkor előrehaladtával, amely mellett az anyák évente közel fél kilóval híznak többet, mint a gyermektelen nők.

“Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze szülés előtti alakját, majd az eredmény kedvét szegi. Sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot, és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után” – vélte Olga Yakusheva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top