Család

Így győzd le a magányt – tippek egy 90 éves úrtól

Amikor elveszítjük azokat, akik a legközelebb álltak hozzánk, nagyon kemény munka megbirkózni a gyásszal és újra talpra állni. Sokan ilyenkor teljesen befordulnak és elszigetelődve tengetik tovább életük napjait. Történetünk főszereplőjét azonban más fából faragták.

Amíg fiatalok vagyunk, jövünk-megyünk, pörgünk, találkozunk a barátainkkal, aktív közösségi életet élünk. Aztán miután megállapodunk, családot alapítunk, lelassulunk, átértékelődnek a fontossági sorrendek az életünkben, és ha nem vigyázunk, szép lassan elkezdenek kikopni az életünkből a régi barátok. Nem törvényszerű, hogy így legyen, de sokan belecsúsznak ebbe a hibába. Aztán ahogy múlnak az évek, jönnek a veszteségek, és a végén az ember ott áll idősen, kiszolgáltatottan, magányos kis világába zárkózva.

Könnyen erre a sorsra juthatott volna a 90 éves Derek Taylor is. Miután elvesztette imádott társát, majd a testvérét, Derekre iszonyatos súllyal zuhant rá a magány. Frusztrálta, hogy nem volt senki, akihez két szót szólhatott volna, ezért úgy érezte, muszáj tennie valamit.

“Azon töprengtem, mit is tehetnék, hogy ne legyek olyan magányos? Mert minél idősebb vagy, annál kevesebben keresik a társaságodat” – kezdte történetét a BBC-nek a machesteri férfi, aki végül úgy döntött, nem vár másokra, hanem a kezébe veszi az irányítást. Írt egy listát arról, mi mindent fog tenni, hogy könnyebben megbirkózzon az egyedülléttel, és a dolog bevált. Ötleteit megosztotta a városi önkormányzattal is, akik terjeszteni kezdték azokat, idősbarát intézkedés gyanánt. Íme Derek 10 pontja:

Mindannyian érezhetjük magunkat magányosnak időnként. Szeretném megosztani mindenkivel a tippjeimet, amelyek nekem segítettek, hogy ne érezzem olyan egyedül magam:

  1. Tégy azért, hogy új barátokra lelj.
  2. Csatlakozz valamilyen hobbiklubhoz.
  3. Keresd fel a helyi közösségi központokat, és érdeklődj, miben segíthetnél, milyen programban vehetnél részt.
  4. Tanuld meg használni a számítógépet, járj könyvtárba.
  5. Kérj segítséget a helyi szociális szolgálatoktól.
  6. Fogadj albérlőt vagy fizető vendéget, ha elég nagy hozzá az otthonod.
  7. Használd a telefont! Ne várd, hogy mindig téged hívjanak, tedd meg te az első lépést!
  8. Vedd fel a kapcsolatot a régi barátaiddal, rég nem látott rokonokkal.
  9. Barátkozz össze a szomszédokkal.
  10. Végezz önkéntes munkát, ha teheted.

És Derek megfogadta a saját tanácsait. Eljárt egy helyi klubba, új barátokat talált, és belevetette magát a közösségi életbe. Azóta részt vesz több helyi programban – például rendszeresen kertészkedik, és segít forrást gyűjteni a helyi közösség számára. Egy közös reggeli kávé mellett megvitatja társaival az aktuális eseményeket, beleértve például az 50 év felettiek számára induló projekteket, és sokat ötletelnek arról is, hogyan lehetne idősbaráttá tenni otthonukat és lakókörnyezetüket.

Derek ötletei közül egy s mást érdemes nekünk is megfogadni. Te például tudod, kik laknak a szomszédodban? Aki nem szeretné, hogy elszigetelődjék és feleméssze a magány, annak érdemes aktívan keresni az emberek társaságát, nem csak várni arra, hogy megtalálják a lehetőségek.

Ahogy Derek mondja,

ha ezt teszed, újra érezni fogod, hogy élsz.

 

via

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top