Család

Jogos lehet a leukémiás kislányát orvoshoz szállító apuka büntetése

2016-ban változott a szmogriadó alatt érvényben lévő szabályozás, bizonyos pontok ugyanis kikerültek belőle. Mutatjuk, most mi alapján járnak el a hatóságok!

Megírtuk, hogy megbüntettek egy apukát, aki a szmogriadó ideje alatt orvoshoz vitte leukémiás kislányát. A család autója egy húszéves öreg Opel, az édesapa ezzel vitte a gyerekét a megbeszélt időpontban a kezelésre. Majd hazaindult, ekkor már egyedül volt az autóban, az őt ellenőrző rendőr pedig ekkor büntette meg. A budapesti rendőrfőkapitány azóta, magánemberként, kifizette a bírságot, mert szerinte az igazoltató rendőr ilyen esetben nem bírságol, hanem figyelmeztet.

A dolog érdekessége, hogy bár sok helyen a régi rendelkezést idézik, 2016 óta új szabály érvényes szmogriadó esetén. Vagyis kikerült belőle a következő pont, ami mentesíthette volna az apát a bírság alól, ha a gyerek vele van, és a megfelelő papírok is nála vannak: a régi jogszabály 10. paragrafusának e) pontja kimondja ugyanis:

“10. § Az e rendelet 9.§ b) pontja alapján hozott forgalomkorlátozás alól mentesülnek:

(…) e) a külön jogszabályban meghatározott betegszállító járművek, valamint a kórházi és járóbeteg-ellátásra,

kezelésre beutalt, előjegyzett beteget szállító gépjárművek;”

A jelenleg hatályos szabályozásban ez nem szerepel, ezt a tájékoztatást kapta az NLCafé a Fővárosi Polgármesteri Hivatal Sajtóosztályától. Az új, jelenleg érvényes jogszabályt ide kattintva nézheti meg!

Hogy miért került ki az említett szakasz a rendelkezésből, azt egyelőre nem tudni. Egyébként a régi szabályozás szerint is csak akkor kaphatott volna automatikusan mentességet az apa, ha bent van a kislány az autóban. Azt sem tudjuk, hogy a helyszínen eljáró rendőr, miért nem “csak” figyelmeztette a férfit, a rendőrség ugyanis nem ad tájékoztatást az esetről. Egyesek szerint a férfi abban hibázhatott, hogy hazafelé, már egyedül nem késő este kelt útra, megvárva a szmogriadó végét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top