Család

5 eset, amit szintén nemi erőszaknak nevezhetünk

A nemi erőszakot hajlamosak vagyunk egyféleképpen értelmezni: két idegen ember között zajlik, az egyik megtámadja a másikat, és kész. Pedig van pár eset, amit ugyanúgy erőszaknak kellene hívni.
A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]” Forrás: NANE
 

1. Szex szóbeli beleegyezés nélkül

Az első és legfontosabb, hogy mindkét félnek bele kell egyeznie egyértelműen és érthetően a szexbe. Egy kutatás során azt találták, hogy a nőnemű egyetemisták 64 százaléka egyezik bele szóban, más tanulmányokban pedig azt találták, hogy a férfiak sokkal inkább a nem verbális jeleket veszik beleegyezésnek. A tanulók 17 százaléka gondolta csak azt, hogy a határozott szóbeli beleegyezés is kell a közösüléshez. A lényeg, hogy egy “igen” nélkül csak feltételezhető, hogy akarja a másik is a szexet.

2. Párkapcsolaton belüli erőszak

Általában úgy gondolunk a nemi erőszakra, hogy az két idegen között történik, vagy olyanok között, akik épp csak egy egyéjszakás kalandra jöttek össze. Pedig gyakran párkapcsolaton, házasságon belül is előfordul. Mindegy, hogy idegenekről vagy házaspárokról van szó, a beleegyezés minden kapcsolati formában elengedhetetlen.

Öt eset, amit szintén nemi erőszaknak kellene hívni

3. Erőszak ittasan

Sok olyan történet lát napvilágot, amiben az áldozat és az erőszaktevő is sokat ivott, nem volt teljesen beszámítható, nem tudott határozottan ellenállni a támadónak. Az erőszak az erőszak, mindegy, hogy mennyire van berúgva a másik.

4. Kényszerített szex aktus nélkül

Az erőszak nemcsak a közösülésre korlátozódik. Az orális szex például ugyanúgy ráerőltethető az áldozatra, sőt a nem kívánt szexuális tartalmú üzenetek, zaklatások is az erőszak fogalmába sorolhatók.

5. Szex, amihez győzködni kell

Ha úgy tudsz csak szexelni valakivel, hogy győzködni kell róla, hogy ez neked jó lesz, akkor valószínűleg nem akarod megtenni. Ezért hozták például Kaliforniában a Yes Means Yes törvényt, amiben leírják, hogy azon túl, hogy a nem nemet jelent, igenlő válasz is szükséges hozzá, hogy az beleegyezésnek számítson. Tehát ha csak azért mész bele a szexbe, mert a másik folyton arról győzköd, hogy te is akarod, vagy mert lelkifurdalást ébreszt benned, amiért nem kívánod és őt elhanyagolod, akkor az is az erőszak egy formája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top