Család

Megható videó: 35 év után találkoztak újra szeretteikkel egy szír család tagjai

"Olyan ez nekünk, mintha újjászülettünk volna" – szívszorító kisfilmet készített az Air Canada egy szír családról, melynek tagjai a háború borzalmai elől menekülve Kanadában találtak új otthonra, és újra találkozhattak 35 éve nem látott rokonaikkal.

Miközben a szomszédos Egyesült Államokban repterein káosz tört ki Donald Trump hét, zömmel muszlim ország állampolgárait kitiltó rendelete miatt, addig Kanada egészen másként közelíti meg a menekültkérdést. Mint megírtuk, a botrányt kavaró Trump-döntésre reagálva a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau kijelentette, hogy országa tárt karokkal várja a menekülteket. Most pedig az Air Canada hozott nyilvánosságra egy kisfilmet, ami ugyanezt hivatott demonstrálni.

“Mindennap inspirál minket valami, például olyan emberek, mint ők” – ezzel kezdődik a történet, melynek főszereplői egy szír család tagjai, akik még decemberben érkeztek Kanadába, de nyilván nem véletlen, hogy a róluk szóló filmet az amerikai kitiltási rendelet életbe lépése után két nappal hozták nyilvánosságra.

A család tagjai, miután elmenekültek háború sújtotta hazájukból, 18 hónapot töltöttek egy török menekülttáborban. December végén érkeztek meg Kanadába, ahol először egy québeci befogadó állomásra kerültek. Az ottani önkénteseknek elmondták, hogy élnek rokonaik az országban, csakhogy a több ezer kilométerre lévő Victoriában, ahova már nem tudtak segítség nélkül eljutni. Végül az Air Canada légitársaság fedezte a család útiköltségét.

“Azért jöttünk Kanadába, mert biztonságban akartam tudni a családomat. A lányom egy ideje már nem tud beszélni a trauma miatt, ami Szíriában érte. Reméljük itt végre megtaláljuk azt a békét és nyugalmat, amit olyan régóta keresünk” – mondja a filmben a családanya, majd hozzáteszi, hogy érkezésükkor nagyon megörültek, mikor látták, hogy mindent hó borít. Az ő kultúrájukban ugyanis a hó jó ómennek számít. Azt pedig, ami velük történt, úgy élik meg, mintha újjászülettek volna.

Íme a boldog viszontlátás pillanatai:

 

via

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top