Család

Te tudod hova rohanj a gyerekkel vészhelyzetben? – egy weboldal, amit minden szülőnek ismernie kell

Időről időre hallunk történeteket olyan szülőkről, akik rohannak a kórházba beteg gyerekükkel, az adott intézmény azonban ügyeletes szakorvos híján kénytelen továbbküldeni máshová a családot. Van egy internetes oldal, ami segít, hogy az ilyen idegtépő helyzeteket elkerülhessük.

Ha a gyerekünk láza hirtelen felszökik 40 fokra, ha baleset éri, vagy más, sürgős ellátást igénylő egészségügyi problémája akad, nyilván azt szeretnénk, ha a lehető leggyorsabban szakszerű ellátásban részesülne. A kórházi ügyeleti rendszer ugyan nyilvánosan elérhető, eligazodni benne azonban – főleg laikusoknak – igen komoly kihívást jelent, egy krízishelyzetben lévő, ideges szülő számára pedig gyakorlatilag kivitelezhetetlen feladat.

Nem elég ugyanis azt tudni, hogy lakóhely szerint melyik egészségügyi intézményhez tartozunk, hiszen az ügyeleti rend szakterületenként és naponként is változó lehet.

Annak érdekében, hogy ebben a szövevényes rendszerben könnyebb legyen eligazodni, hozta létre két barátnő 2015-ben a GyermekSOS nevű internetes oldalt. Az oldal ötletgazdája, Németh Franciska a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztály ambulanciáján dolgozik ápolóként. Róla korábban már nálunk is olvashattatok, ő volt Az ország kedvenc ápolója szavazásunk egyik jelöltje.

“A mindennapi tapasztalataim adták az ötletet, hogy életre hívjuk a GyermekSOS.hu-t. 2014-ben kezdtem a János Kórházban dolgozni, és gyakorlatilag naponta tapasztaltam, hogy kétségbeesett szülők rohannak az kórházba a gyerekükkel, akinek olyan szakorvosra van szüksége, aki éppen nem ügyeletes. Ilyenkor továbbküldeni őket a beteg gyerekkel másik intézménybe nagyon kellemetlen dolog, és teljes mértékben érthető a felháborodásuk. Azért, hogy az ilyen idegtépő helyzetektől és pluszköröktől megkíméljük a bajba jutott családokat, kézenfekvő megoldásnak tűnt egy valós idejű információkkal bíró internetes oldal elindítása” – mesél a kezdetekről Németh Franciska, akinek az induláshoz nagy segítséget jelentett korábbi, kommunikációs területen szerzett tapasztalata is. Barátnőjével, Kovács Barbarával, akivel korábban az iskolagyümölcs-programon is együtt dolgoztak, indították útnak két évvel ezelőtt a GyermekSOS-t, a technikai megvalósításban pedig Mészáros Barna és Kocsis Krisztián segítette és segíti őket a mai napig is. Az időközben hatfősre bővült csapat tagjai ellenszolgáltatás nélkül, teljesen önkéntes alapon dolgoznak a weboldal folyamatos fejlesztésén. “Fanatikus kis közösség vagyunk mi – mondja Franciska nevetve –, egyszerűen lelkesedésből tesszük a dolgunkat.”

Hogy működik a GyermekSOS?

Maga az oldal felépítése nagyon egyszerű – nem véletlenül. Tudatosan törekedtek a létrehozói arra, hogy a segítséget kereső, pánikhelyzetben lévő szülőknek minél egyértelműbb információt nyújtsanak, semmi ne zavarja meg őket, ne vonja el a figyelmüket, hanem minél gyorsabban megtalálhassák, hol kaphat a gyerekük szakszerű ellátást. Ezért nincsenek például hirdetések sem az oldalon. A főoldalon problémákra és szakterületekre bontva lehet pillanatok alatt az éppen ügyeletes kórházat címmel, térképpel megtalálni.

Te tudod hova rohanj a gyerekkel vészhelyzetben? - egy weboldal, amit minden szülőnek ismernie kell

A GyermekSOS a kezdetektől fogva nagyon népszerű, ma már az az összes gyermekügyeleti ellátást igénylő eset harmadánál rajtuk keresztül találnak megfelelő szakorvost a szülők. Rengeteg házi gyermekorvos is használja és ajánlja betegeinek az oldalt.

Közösségi finanszírozással fejlesztenék

A rendszer gyenge pontja, hogy egyelőre csak Budapestre és Pest megyére vonatkozóan tartalmazza a naprakész információkat. Ezt szeretnék most kibővíteni. Rövid távú céljaik közé tartozik

  • egy országos gyermekügyeleti kereső létrehozása,
  • az oldal angol nyelvű verziójának elkészítése, hogy az itt tartózkodó külföldiek is használhassák,
  • illetve egy szakorvoskeresőt is szeretnének létrehozni, hogy kevésbé súlyos esetben is eredménnyel tudják a családok használni az oldalt. Ha például tudja a szülő, hogy a gyerekének gyermekortopéd szakorvosra van szüksége, de nem tudja, hol talál államilag támogatott ellátás keretében, akkor itt pár kattintással megoldódhatna a probléma.

A hosszabb távú tervek között pedig szerepel a GyermekSOS telefonos applikáció létrehozása, illetve az oldal felnőtt verziójának elkészítése is.

Ahhoz azonban nincs elég önereje a csapatnak, hogy mindezt megvalósíthassák, ezért most közösségi finanszírozási kampányt indítottak. Február 15-ig tart a kampány, aki segíteni szeretne, itt megteheti.

Németh Franciska optimistán tekint a jövőbe. “Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk Facebookon, e-mailben. Özönlenek az üzenetek szülőktől, nagyszülőktől, és szakmai körökből is, és ez nagyon inspiráló. Úgyhogy a felhasználóinknak azt tudom mondani, hogy akárhogy is, de meg fogjuk csinálni a fejlesztéseket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top