Család

Nagyot fordult a hajléktalan sakkmester élete

Két éve még majdnem megfagyott a saját lakásában, mostanra ugyanakkor mesébe illő fordulattal változott meg az egykori sakkmester élete. Száraz Sándor ismét munkát kapott, sakkot oktat, tévézhet, és pótnagypapának fogadták.

Száraz Sándor egykori budapesti sakkfőtitkár, sokszoros magyar sakkbajnok sokáig elismert sportoló volt, de jó ideje a hajléktalanság peremén tengődik. Egyszobás kőbányai lakásában embermagasságig vizes a fal, ezért szekrény híján a halomban álló holmik alaposan bepenészedtek. Sándor a sakk után évekig parkolóőrként dolgozott, az utóbbi időben pedig ingatlanirodák hirdetéseit ragasztja ki Budapest utcáin. Néhány óra alvás után hajnalban ébred, villamosra száll, és megállás nélkül rója a kilométereket.

Közben pedig segítői akadtak. Judit például nyolcéves fiát vitte Sándorhoz, hogy a mester megtanítsa a sakk fortélyaira. Olyan szinten tanította meg Sándor a fiút sakkozni, hogy ma már sokszor fejben, sakktábla nélkül játszanak. Misó már tizenhat lépést képes sakktábla nélkül, fejben tartani. Sándor szerint “egy zseni a gyerek”. Korábban oktatott sakkot, jó érzéke van mind a tanításhoz, mind a gyerekekhez.

A férfi életében az elmúlt egy évben lényeges fordulat következett be. Mert nemcsak munkát kapott, hanem Misót az unokájának fogadhatta. Juditék rendszeresen hívják lakásukba a kedves férfit. Annak ellenére, hogy több barátjuk van, a legszívesebben Sándorra bízzák a kisfiút, ha épp dolguk akad.

Az is óriási változás a férfi életében, hogy már nem gyertyafény mellett kell töltenie az estéit. Lakásába visszakötötték az áramot, újra beüzemelhette a tévét. Az egykori sakkmestert néhány hónapja egy másik férfi is megtalálta, aki felajánlotta, segít neki önéletrajzot írni. A sakk után egykor a Nemzeti Sport szakírójaként dolgozott a lecsúszott férfi, de környezetvédelmi újságnak is írt. Önéletrajza fölkerült az internetre, bizakodik, hátha olyasvalaki olvassa majd, aki tudásához méltó munkát kínál neki – írja az Abcúg.

Sándor, fogadott unokájával, Misóval sakkozik
Sándor, fogadott unokájával, Misóval sakkozik (fotó: Hajdú D. András)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top