Család

33 ezer magyarnak küldik külföldre a nyugdíját

A legtöbb nyugdíjat és egyéb ellátást Németországba küldi a magyar nyugdíjfolyósító, de jut Ausztriában, az USA-ba és Ausztráliába is.

Csaknem 33 ezer külföldön élő magyarnak folyósítanak itthonról nyugdíjat – írja a Magyar Idők. A legtöbb jogosult Németországban él, de sokan várják a forintot Ausztriában is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Kanadában, az USA-ban, Svédországban, Szlovákiában és Ausztráliában kétezernél több ember kapott Magyarországról valamilyen nyugdíjat.

Az ellátottak 85 százaléka, közel 30 ezer idős ember öregségi nyugdíjban részesül, két és fél ezer embernek özvegyi és szülői nyugdíjat, mintegy félszáznak pedig árvaellátást folyósítanak – írja a lap, hozzátéve, hogy az öregségi nyugdíjasok beszámított szolgálati idő szerinti megoszlása lényegesen eltér a külföldre és a belföldre utalt ellátásoknál. Belföldön az öregségi nyugdíjasok több mint 57 százaléka 35–44 év szolgálati időt szerzett meg. A külföldi utalásoknál a legtöbben 15 év szolgálati idővel rendelkeztek.

 A szolgálati idő miatt is lényegesen alacsonyabb összeget kapnak a más országban élő magyar nyugdíjasok: a nekik jutó nyugdíj januári összege átlaga nem érte el a 45 ezer forintot, ami alig több mint egyharmada volt a 109 ezer forintos átlagos hazai folyósítási összegnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top