Család

Magyar édesapák, akiket a szívünkbe zártunk idén

Bátran állíthatjuk, hogy 2016 az apák éve volt az NLCafénál. Ennek egyik oka, hogy idén kerestük meg az ország kedvenc apukáját. De igazából a most következő cikk bármely szereplője megérdemelné ezt a címet.

Egy ilyen gyűjtés sosem tud objektív lenni. Hogy is tudna, hiszen a szereplői hétköznapi emberek, akik különböző mértékben ébresztenek érzelmeket az olvasókban. És aki a listát csinálja, az is ember, az ő szűrője sem tud teljesen objektív lenni természetesen. Azt viszont biztosan állítom, hogy a most következő édesapák mind olyanok, akik fantasztikus példájukkal bizonyítják, a szülői lét az élet legnehezebb, ugyanakkor legcsodálatosabb dolga. Jöjjön most öt magyar apuka, akit a szívünkbe zártunk 2016-ban.

Nacsa Zoltán, a mentős édesapa, aki kisfiát hozta vissza az életbe

 
Zoltán lett az ország kedvenc apukája szavazásunk nyertese  nem véletlenül. A háromgyermekes édesapáról felesége írt nekünk levelet, legnagyobb fiuk, Dani nevében. A házaspár diákként ismerkedett meg a szombathelyi főiskolán. Hosszasan próbálkoztak, mire Dani végre megfogant. Azt azonban legrosszabb álmukban sem gondolták, hogy egy nap majd mentős édesapjának köszönheti, hogy életben maradhatott. Egy súlyos epilepsziás roham után leállt a légzése, és isteni szerencse, hogy édesapja mellette volt, és tudta, mit kell tennie. Zoli és felesége, Szilvi az embert próbáló időszak óta missziójuknak tartják, hogy más szülőknek is megtanítsák, hogyan kell egy csecsemőt, kisgyermeket újraéleszteni. Zoli például a szombathelyi koraszülöttosztály alapítványhoz (Zseboroszlán Alapítvány) is bejárt, hogy tanítsa a technikát. A fiatal apuka mindhárom fia életéről naplót ír, rengeteg füzetet teleírt már a fiúk napjainak eseményeivel. Zoli rajong a gyerekeiért, akik úgy imádják őt, mintha egyszerre lenne az édesapjuk, a legjobb barátjuk, a személyes hősük, a játszótársuk, a biztonságot adó bázis – a minden.
Magyar édesapák, akiket a szívünkbe zártunk idén

Bali Péter, akinek párja autista kislánya tanította meg, mit jelent az apaság

Amikor Péter megismerkedett párjával, Krisztával, a nőnek korábbi kapcsolatából már volt egy autista kislánya, Enikő. A férfi tudta ezt jól, és egyetlen pillanatig sem érezte akadálynak. Így mesélt a kezdetekről:
 
“Mikor Krisztával összejöttem, már tudtam, hogy mi a pálya. Nem volt kérdéses, hogy ha működik, akkor együtt működik. Nem nagyon fordult meg más a fejemben. Ránéztem az Encire, és azt mondtam, hogy megleszünk. Nem tudtam, hogy ez milyen, csak csináltam, és jött magától. De sosem kezeltem más gyerekként őt. Kriszta megtanította, mire kell vigyázni nála, mi az, amit nem szeret, és lassanként megismertük egymást. Aztán hamar azt mondtuk, jöhet a következő gyerek, minek húzzuk az időt?”
 
A család ma már négytagú, és Péter igazi mintaapa, rajong mindkét kislányáért, ahogy a párjáért is. És hogy miből érzi, hogy fontos szerepet tölt be az autisa Enikő életében?
 
“A pillantása, az érintése, ahogy néz. Ő nem fog odajönni és megölelni, de ha hozzáér a kezemhez, vagy ül mellettem a kanapén, és rám sandít a szeme sarkából, akkor már tudom, hogy megvagyunk. Amikor este felöltöztetem, és viszem aludni, kapok egy puszit a nyakamra. Ez nem jár tőle senki másnak.”
Magyar édesapák, akiket a szívünkbe zártunk idén

Demeter Viktor, a vak édesapa, aki egyedül neveli a kétéves Kittit

Ha azt halljuk, hogy egy férfi egyedül neveli a kislányát, tisztelettel vegyes gyengédség önti el a szívünket. Ha kiderül, hogy az illető ráadásul vak, akkor bizony nehéz megszólalni. Viktor öt év házasság után vált el (egyébként látó) feleségétől, és úgy egyeztek meg, hogy kislányuk, Kitti a férfival marad. Voltak nehéz pillanatai, nem tagadja, de derekasan helytállt, és teljesen egyedül látja el ma is Kittit. “Az az igazság, hogy nekem ő a világ közepe. Se nő, se szülő nem lehet olyan fontos, mint ő. (…) A lányom az egyetlen, ami miatt sajnálom a vakságot. Őt nagyon megnézném!” – fogalmazott a róla szóló riportban Viktor.
Magyar édesapák, akiket a szívünkbe zártunk idén

Andrassew Igor, aki szétszereti a családját

“Létezik-e olyan, hogy valakit túlságosan szeretnek? Mert én nagyon odavagyok a családomért” – kérdezte a vele készült interjúban Andrassew Igor, aki tele van jobbnál-jobb történetekkel. Nagyon klassz papinaplót ír a szülői lét szépségéről és kihívásairól, és ő találta ki a világ egyik legmenőbb lánykérését  a BKV-futáron tette fel a nagy kérdést szerelmének. Andrassew Dávid Igorral a hipervertáltságáról, a családjáról és betegségéről, a szklerózis multiplexről is beszélgetett év elején Szarka Nóra kolléganőnk.
Magyar édesapák, akiket a szívünkbe zártunk idén

Kertész Sándor, a gyesen lévő apuka, aki hat lányt nevel egyedül

Sándor azután maradt egyedül hat kislányával, hogy első fiukkal várandós felesége négy nappal a szülés előtt összeesett – mindkettőjüket elvesztették. Ez szinte pontosan egy évvel ezelőtt történt. Azóta ő van egyedül a lányoknak: apa és anya egy személyben, aki reggeltől estig dolgozik, vezeti a háztartást, mos, főz, takarít és egyszerűen imádja a gyerekeit. Egy napot töltött a Kertész családnál Kempf Zita kolléganőnk.
Magyar édesapák, akiket a szívünkbe zártunk idén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top