Család

Néma fogadalom és elképesztő luxus – a legemlékezetesebb esküvők a történelemben

Az évszázadok során számos különleges vagy éppen különös esküvőre került sor a történelemben, amelyeket az utókor is emleget – nem véletlenül. Jöjjenek most a legemlékezetesebbek.

A menyasszony, aki némán ment férjhez – II. Rákóczi György és Báthori Zsófia különös esküvője

Bár a történelembe úgy vonult be e házasság, mint az igaz szerelem megtestesülése, egyesek azért úgy vélik, hogy talán mégsem volt ez a történet olyan egyértelmű. A ceremónia, a lakoma, de már a menyasszony kikérése is hatalmas pompával zajlott. A leendő ara 18 hintóval indult Gyulafehérvárra, ahol hétnapos út után vőlegénye fejedelmi kísérettel, vörös bársonyba burkolt, aranyozott hintóval várta őt. Egy egész hadsereg ágyúdörgése és díszsortüze mellett vonultak be együtt a városba, dob- és trombitaszó kíséretében.

Hatalmas esemény volt ez a fejedelemség életében, de elképzelhető, hogy a menyasszony ezt talán egy kissé másképp gondolta. A másnapi, 1643. február 3-i esküvői ceremónián jelen lévő lengyel király ugyanis szem- és fültanúja volt annak, hogy a pap kérdéseire csak a vőlegény felelgetett, a menyasszony végig hallgatott, míg végül Báthori Zsófia édesanyja odalépett lányához, és a fülébe sugdosva diskurált vele valamiről. Úgy tűnt, hogy próbálta jobb belátásra bírni, hogy férjhez menjen, vagy esetleg hogy katolikusként fogadja el, hogy reformátussá térítik át. A fiatal lány tulajdonképpen némán tűrte, hogy férjhez adják őt.

Néma fogadalom és elképesztő luxus – a legemlékezetesebb esküvők a történelemben

Ezek után a násznép tagjai, mint akik jól végezték dolgukat, nekiláttak a lakomának. Az ifjú pár köszöntése és az ajándékok átadása után, a háromnapos mulatság keretében, a protokoll szerint meghatározott rendben mindenki táncolt az újdonsült arával, köztük császárok és királyok. Valóban mesebeli, amolyan hetedhétországra szóló lakodalom volt ez, ahol a hatalmas sültes tálak, a plafonig érő torták és a literszámra folyó bor mellett ajándékokkal, például díszfegyverekkel, ékszerekkel, ezüstkelyhekkel köszöntötték az ifjú párt. A lakodalom hatalmas tűzijátékkal ért véget, amelyben két órán keresztül gyönyörködhettek a vendégek és a város lakói. II. Rákóczi György és Báthori Zsófia pompázatos esküvője a Bethlen Gábor ideje utáni Erdély stabilitását hivatott jelképezni.

Sietős esküvő nászéjszaka nélkül – XVI. Lajos francia király és Marie Antoinette érdekházassága

XVI. Lajos király mindössze 16 éves volt, amikor francia trónörökösként feleségül vette az akkor még csak 15 éves Marie Antionette-et, Mária Terézia lányát, természetesen politikai okokból. A fiatal hölgy 1770. május 16-án érkezett meg a francia udvarba, és sietősen még aznap megtartották az esküvőt. A történelem egyik leghatalmasabb mulatságát rendezték meg sebtében, ahol 6000 vendég kíséretében örvendtek a frigynek, illetve az érdekházasságnak. Talán fiatal koruk mellett ezért is voltak ők az egyetlen pár a történelemben, akik hét évig vártak a nászéjszakájukra. Erre ugyanis csak 1777-ben került sor. Persze az is közrejátszhatott a dologban, hogy Lajos fitymaszűkületben szenvedett, és minden noszogatás ellenére is csak hosszú évek után volt hajlandó megműttetni magát.

Néma fogadalom és elképesztő luxus – a legemlékezetesebb esküvők a történelemben

Hercegi frigy hollywoodi módra – Grace Kelly és III. Rainer monacói herceg megfilmesített esküvője

Grace Kelly és III. Rainer monacói herceg esküvőjét kereken fél évszázada emlegetik. Nem is csoda, hiszen a filmsztár és az uralkodó egymásra találása és egy hétig tartó lakodalma világra szóló szenzáció volt 1956-ban. Grace Kelly közel 4000 vendég társaságában mondta ki a boldogító igent, egy számára tervezett, teljesen egyedi ruhakölteményben. A kor híres divattervezői valósággal versenyeztek a megtiszteltetésért, hogy ők készíthessék el a káprázatos viseletet. Végül Helen Rose hollywoodi jelmeztervező álmodta meg a tökéletes ruhát a színésznő számára, és még a cipőjét is külön erre az alkalomra készíttették el. 35 varrónő hatheti munkája volt e ruhában, amely az anyagköltséggel együtt több mint 7000 dollárba került. Az ifjú pár esküvője nemcsak a ruha és a hatalmas fényűzés tekintetében volt különleges, hanem azért is, mert a színésznőt szerződés kötötte az MGM stúdióhoz. Ennek értelmében elsőként a történelemben a vállalat filmre vette az egész esküvőt a ceremóniától a lakodalomig, így egy egész világ csodálhatta e pompázatos eseményt.

Az ara, aki nem fogadott engedelmességet férjének – Diana és Károly herceg történelmi jelentőségű esküvője

Bár a házasságuk végül zátonyra futott, a XX. század egyik legnagyobb és legemlékezetesebb eseménye kétségkívül Diana Spencer és a brit trónörökös, Károly herceg esküvője volt 25 évvel ezelőtt, 1981-ben. A menyasszonyt arannyal bevont üveghintó vitte a Szent Pál-székesegyházhoz, az utcákon át többezres tömeg kísérte. E grandiózus eseményt a világ minden táján követték az emberek, szám szerint 700 millióan, hiszen számos tévécsatorna közvetítette élőben. Az ifjú ara ruháját a sztár tervezőházaspár, Emanuelék készítették 30 méternyi selyemből, brüsszeli csipkéből és gyöngyökből, 8 méteres uszállyal. Nemcsak a menyasszonyi ruha volt különleges, hanem a jegygyűrű is, hiszen ugyanabból a walesi aranyrögből készítették, mint anno az anyakirálynőét. A templomi esküvőre 2500 vendéget hívtak meg. Diana az esküvőjén a külsőségek mellett azzal is történelmet írt, hogy ő volt az első, aki a leendő férjnek tett hagyományos fogadalom szövegéből kihagyta az engedelmességi részt.

A világ legdrágább esküvője – Vanisha Mittal 60 millió dollárból ment férjhez

Ha bárki azt gondolná, hogy manapság nem rendeznek világraszóló lakodalmakat, az téved. A legjobb példa erre Vanisha Mittal, akinek esküvőjét a világ legdrágább ceremóniájának kiáltottak ki 2004-ben. A dúsgazdag iparmágnás, Lakshmi Mittal 24 éves lánya ugyanis olyan fényűzés kíséretében ment férjhez Amit Bhatiához, ami 60 millió dollárba került. Az esküvő, amelynek minden részletét aprólékosan dolgozták ki és professzionálisan valósították meg, maga volt az elegancia. A meghívott 1000 vendég 20 oldalas meghívót kapott, amelyet ezüstdobozokba csomagoltak számukra. A násznépet egy előkelő párizsi hotelban szállásolták el, de az öt napon át tartó lakodalom során Franciaország legnevezetesebb helyszíneire is elvitték őket, például Versaille-ba. A menyasszony a legkáprázatosabb ruhakölteményekben jelent meg minden eseményen. Az ünneplés során se vége, se hossza nem volt a legdrágább ételeknek, italoknak, és zenének sem, hiszen a zenét maga Kylie Minogue szolgáltatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top